7.22.2016

Πως καθαρίζονται τα πνευμόνια από το τσιγάρο?

Το κάπνισμα είναι μια κακιά συνήθεια που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι δεν καταφέρνουν ποτέ να το κόψουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ακόμα και αυτοί που σταματούν σήμερα το τσιγάρο θα δούν την επόμενη ημέρα τα πνευμόνια τους να καθαρίζουν.Όπως λένε οι ειδικοί, ορισμένα τμήματα των πνευμόνων μπορεί όντως να θεραπευτούν από την βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα. Το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής όμως είναι δυστυχώς μόνιμο.Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες” στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Αυτές προστατεύουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις. Με τον καπνό, όλο αυτό το σύστημα καταστρέφεται με αποτέλεσμα να μειώνεται και η αποτελεσματικότητά του.Μπορεί έρευνες να έχουν δείξει πως όσοι κόβουν το κάπνισμα έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Το τσιγάρο όμως δημιουργεί μόνιμες ζημιές και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Έτσι, όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), όπως χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Τι συμβαίνει όμως με το πέρασμα του χρόνου:


12 ώρες χωρίς τσιγάρο:
Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα, είναι η ουσία που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του κατά το κάπνισμα. Επειδή το μονοξειδίου του άνθρακα "αγκυλώνεται" πολύ γερά στα κύτταρα του αίματος, τα αποτρέπει από το να μεταφέρουν οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας μειώνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα.
48 ώρες χωρίς τσιγάρο:
Οι νευρικές απολήξεις σας θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου και η ικανότητά σας σε οσμή και γεύση θα ενισχυθεί.
Τρεις μέρες χωρίς τσιγάρο:
Η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς έξω από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης γενικά θα κορυφωθούν περίπου τότε. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.
2-3 εβδομάδες χωρίς τσιγάρο:
Θα είστε σε θέση να ασκήστε και να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεστε πολύ άβολα και δυσάρεστα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες που θα αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα σας. Η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα βελτιωθούν σημαντικά. Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς κάπνισμα, οι πνεύμονές σας θα είναι λίγο πιο καθαροί και θα αρχίσετε να αναπνέετε πιο εύκολα.
1-9 μήνες χωρίς τσιγάρο:
Από τον 1ο κιόλας μήνα οι πνεύμονες αρχίζουν να επιδιορθώνονται. Στο εσωτερικό τους, μικροσκοπικές "βλεφαρίδες" που απωθούν την βλέννα, θα αρχίσουν να αυτοεπισκευάζονται να λειτουργούν και πάλι σωστά. Αυτό θα μειώσει και τον κίνδυνο μόλυνσης. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σας θα συνεχίσουν να μειώνονται δραματικά.
1 χρόνος χωρίς τσιγάρο:
Μετά από ένα χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με όταν ακόμη καπνίζατε!
5-15 χρόνια χωρίς τσιγάρο:
Ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από 5 έως 15 χρόνια μακριά από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν καπνίζει καθόλου.



Αδιαμφισβήτητα οι πνεύμονες είναι από τα σημαντικότερα όργανα για τη λειτουργία του σώματος.
Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούμε κατά μέσο όρο 20.000 εισπνοές και εκπνοές και είναι ευνόητο πως επιβαρύνονται ιδιαίτερα εξαιτίας της συσσώρευσης των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
Δείτε τις τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό τους και εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.
Σταυρανθή λαχανικά
Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.
Τροφές με καροτενοειδή
Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται από πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα
Σύμφωνα με μελέτες, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, έχουν εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις σε περιπτώσεις χρόνιου άσθματος.
Τροφές με φολικό οξύ
Σπανάκι, σπαράγγια, παντζάρια και φακές θα σας προστατέψουν, απομακρύνοντας τις καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό σας, που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα.
Σκόρδο
Τα υψηλά επίπεδα αλισίνης έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες, να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Ακτινίδια, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, λεμόνια και γκρέιπφρουτ συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, με αποτέλεσμα περισσότερο οξυγόνο να φτάνει σε όλο το σώμα.
Ρόδια
Έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες ότι λόγω των υψηλών επιπέδων σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκου.
Σελήνιο
Αυτή η θρεπτική ουσία βρίσκεται στα τρόφιμα ή ως συμπλήρωμα. Επιτρέπει στο σώμα να παράγει ένα ένζυμο που λειτουργεί με την βιταμίνη Ε για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών των πνευμόνων.
Κρεμμύδια
Το κρεμμύδι βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων από το Α έως το Ω.
Ginger
Ανοίγει τους αεραγωγούς και προωθεί την αποβολή της βλέννας. Στην κορυφή του είναι αντιβακτηριακό, αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες αντιμετωπίζοντας τον βήχα αποτελεσματικά.
Γκρέιπφρουτ
Περιέχει αντιοξειδωτικά που έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις. Το Γκρέιπφρουτ μειώνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Και όπως το τζίντζερ, έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες που βοηθούν στο καθάρισμα των πνευμόνων.







Οι ασθενείς που κατανάλωναν τις παραπάνω τροφές παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία, τη γενικότερη φυσική κατάσταση και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βασικό δείκτη για την αξιολόγηση της φλεγμονής στο σώμα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η διατροφή μας είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την υγείας μας αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας.Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες δε θα προστατευθούμε μόνο από την καρδιοπάθεια, την παχυσαρκία και το διαβήτη, αλλά μπορούμε να ωφελήσουμε και μερικά από τα «παραμελημένα» όργανα του σώματός μας, όπως τα πνευμόνια μας.