Νόστιμα και υγιεινά σνακ για το σχολείο!

Μπάρες δημητριακών με βερίκοκο και σοκολάτα


Υλικά:
1 ½ κούπα αποξηραμένα βερίκοκα
½ κούπα ωμά, ψημένα αμύγδαλα
2 κ.σ. τριμμένη και ψημένη καρύδα
Χοντρό αλάτι
12 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Βάλτε στο μούλτι τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, τη μία κουταλιά καρύδα και μία τσιμπιά αλάτι και «χτυπήστε» τα μέχρι να γίνουν τρίμμα.
Απλώστε το μείγμα σε ένα μικρό ορθογώνιο ταψάκι και πιέστε το καλά με τα δάχτυλα. Ρίξτε από πάνω τη σοκολάτα και την υπόλοιπη καρύδα.
Μεταφέρετε το ταψάκι στο ψυγείο και αφήστε το εκεί για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά. Στη συνέχεια κόψτε το σε έξι λωρίδες ώστε να προκύψουν έξι μπάρες.

Muffins με μπανάνα και καρύδια

Υλικά:
200 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
540 γρ. μπανάνα, αλεσμένη σε πουρέ
200 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
300 γρ. αλεύρι μαλακό
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. κανέλα, σκόνη
3 γρ. αλάτι
50 γρ. σταφίδα μαύρη
80 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα «στερεά» υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, σε υψηλή ταχύτητα, τη μπανάνα και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε τα «στερεά» υλικά σιγά-σιγά, περιμένοντας δηλαδή να ομογενοποιηθεί το μίγμα, προτού προσθέσετε την επόμενη δόση. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το μίγμα, αλλά όχι παραπάνω. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Τοποθετείτε σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 20 περίπου λεπτά.
Βγάζετε από τον φούρνο τα muffins, τα αφήνετε να κρυώσουν για λίγο και τα αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Αλμυρό κέικ με παριζάκι

Υλικά:
4 πίτες για σουβλάκια
1 παριζάκι
300 γρ. γάλα
4 αβγά
100 γρ. κεφαλοτύρι
2 κλων. θυμάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβετε τις πίτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στο μούλτι για να τις αλέσετε σε μικρά κομμάτια. Δεν θέλετε να γίνουν εντελώς ψίχουλα, θέλετε και μικρά κομματάκια.
Βάζετε τις θρυμματισμένες πίτες σε μεγάλο μπολ. Κόβετε το παριζάκι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε επίσης στο μπλέντερ και το αλέθετε με διακεκομμένες κινήσεις για να χοντροαλεστεί. Το προσθέτετε στις πίτες και ανακατεύετε. Αλέθετε στο μπλέντερ και το κεφαλοτύρι πολύ ψιλό και το προσθέτετε στο μείγμα. Προσθέτετε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε.
Χτυπάτε σε μπολ 4 αβγά και τα προσθέτετε στο μείγμα μαζί με το γάλα. Αρωματίζετε με λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε καλά.
Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα κέικ και αδειάζετε μέσα το μείγμα χωρίς να το πιέσετε πολύ. Στρώνετε απαλά την επιφάνειά του και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Η πιο εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα

Υλικά:
2 αυγά
1 κούπα λάδι
1 κούπα γάλα
1 κομμάτι φέτα
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση:
Λαδώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι 25χ25. Σε μπολ χτυπάτε με το πιρούνι τα αυγά, το λάδι, την τριμμένη φέτα και το αλεύρι.
Ρίχνετε τη ζύμη στο ταψάκι, τρίβετε λίγο τυράκι ακόμη για να είναι πιο τραγανή και αν θέλετε προσθέτετε και λίγο δυόσμο για άρωμα.
Ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Σπιτικά σταφιδόψωμα


Υλικά:
420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. μέλι
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά 9 γρ.
1 1/2 κ.γ. αλάτι
200 γρ. σταφίδες
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύετε τα 420 γρ. γάλα με τα 180 γρ. μέλι, τα 60 γρ. βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχετε χρόνο για να περιμένετε το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου μπορείτε να το ζεστάνετε μόνο του στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι. Η θερμοκρασία του, όμως, δεν πρέπει να είναι υψηλή.
Αφήνετε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζετε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύετε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ. Προσθέτετε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύετε στην υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να κολλάει ακόμα στον πάτο. Προσθέτετε και τις σταφίδες και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Η ζύμη θα είναι πολύ υγρή –μην προσθέσετε αλεύρι.
Βάζετε τη ζύμη σε μπολ που έχετε λαδώσει και αφού πασπαλίσετε λίγο αλεύρι πάνω κλείνετε με ζελατίνα και κάνετε 2-3 τρύπες. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αδειάζετε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε σε 16 κομμάτια και πλάθετε ψωμάκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, π.χ. κοτσιδάκια. Βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα τα 8 από αυτά. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-14 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν ελαφρύ χρώμα.Αφαιρείτε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Με το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. μέλι, αφού τα ανακατέψετε καλά, αλείφετε με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.




Συνδυάστε μια αλμυρή με μια γλυκιά γεύση για να έχει να φάει κολατσιό σε δύο διαφορετικά διαλείμματα.
Ένα σάντουιτς μικρού μεγέθους με 1 φέτα τυρί, ντοματίνια (κομμένα στη μέση) και αγγουράκι (4-5 λεπτές φετούλες), χωρίς βούτυρο αλλά τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia). Φτιάξτε με τα ίδια υλικά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να μη χρειαστεί να πετάξετε τίποτα. Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες τύπου κέτσαπ ή μουστάρδα, όπως και τα αλλαντικά, διότι η ζέστη τους αλλοιώνει τη γεύση. Συνοδέψτε το με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ή έτοιμο χυμό φρούτων.
Σαν αλμυρό σνακ μπορείτε να δώσετε και ξηρούς καρπούς, αν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια ενδείκνυνται για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη και είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά. Δώστε μαζί κι ένα κουλούρι ή αλμυρά μπισκοτάκια. Μια γλυκιά γεύση που μπορεί να συνοδέψει τα παραπάνω είναι το παστέλι ή και κάποιο γιαουρτάκι με ωραία γεύση. Θυμηθείτε να δώσετε πλαστικό κουταλάκι γιατί κανονικό δε θα σας επιστραφεί στα σίγουρα.





*Ένα κομμάτι κέικ φρούτων (π.χ. μπανάνα ή μηλόπιτα), ή λαχανικών (π.χ. κέικ καρότου) ή δημητριακών (π.χ. κέικ με νιφάδες βρώμης και σταφίδες- πολύ ευχάριστο σνακ για τα παιδιά, με γλυκιά γεύση και πολλές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, κάλιο, κ.ά για ενέργεια, καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου). 
*Αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα, κασέρι και γαλοπούλα (χορταστικό σνακ, πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη C, για σωστή ανάπτυξη δοντιών και οστών αλλά και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών).
*Ένα κομμάτι πίτσα με αλεύρι ολικής, σάλτσα ντομάτας, κασέρι και λαχανικά (σνακ, χορταστικό, γευστικό, με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει ασβέστιο για γερά κόκαλα, βιταμίνη Β για εγρήγορση, βιταμίνη C για καλή απορρόφηση του σιδήρου και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτικά, κ.ά.).
*2 φέτες ψωμιού και ανάμεσα τομάτα, αβγό βραστό, ελιές (αφού βγάλετε το κουκούτσι) και μαρούλι.