Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι αυτοτελής πάθηση. Στην κολπική μαρμαρυγή οι δύο κόλποι της καρδιάς ουσιαστικά δεν συστέλλονται για να προωθήσουν το αίμα προς τις κοιλίες. Η προώθηση του αίματος γίνεται μηχανικά λόγω διαφοράς πιέσεως μεταξύ κόλπων και κοιλιών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κόλποι δεν διεγείρονται σωστά ηλεκτρικά. Διεγείρονται άναρχα, γιατί καταργείται η φυσική ηλεκτρική διέγερση, από διάφορα ηλεκτρικά βραχυκυκλώματα τα οποία αναδύονται και επικρατούν. Οι λόγοι που συμβαίνουν όλα αυτά είναι πάρα πολλοί. Βασικά κάθε καρδιακή ή πνευμονική πάθηση που μπορεί να αυξήσει αισθητά τις πιέσεις μέσα στους κόλπους μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή. Σε αντιδιαστολή υπάρχει μια άλλη κατηγορία κολπικής μαρμαρυγής όπου οι κόλποι είναι φυσιολογικοί, οι πιέσεις μέσα στους κόλπους παραμένουν φυσιολογικές όμως αναπτύσσονται ηλεκτρικές εστίες μέσα στους κόλπους ή μέσα στις πνευμονικές φλέβες που τελικά δημιουργούν ηλεκτρικά κυκλώματα που καταργούν τον φυσιολογικό ηλεκτρικό ρυθμό της καρδιάς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι περιπτώσεις όπου η κολπική μαρμαρυγή προκαλείται από γονιδιακή διαταραχή δηλαδή από γονίδια που εποπτεύουν την λειτουργία ειδικών πρωτεϊνών μέσα στα μυοκαρδιακά κύτταρα του κόλπου.
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες:
Η αιτιολογία διακρίνεται κυρίως σε καρδιαγγειακής αιτιολογίας βαλβιδοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, ισχαιμική καρδιακή νόσο, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α. ή σε μη καρδιακής αιτιολογίας νόσους όπως θυρεοειδοπάθεια, πνευμονοπάθειες, αλκοολισμός, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης κ.α. Τα αλκοολούχα ποτά σε συνδυασμό με το πολύ φαγητό προδιαθέτουν στην εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής. Οι διαβητικοί παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Επιπλεον,ενα αλλο πολυ σημαντικο αιτιο ειναι το τσιγαρο το οποιο ειναι πολυ επικίνδυνο για την καρδια,γι'αυτο παντα οι γιατροί μετα απο καποια εγχείριση ΚΜ απογορευουν τον ασθενή να καπνίσει.
Θεραπεία:Η θεραπεία περιλαμβάνει σε πρώτη φάση φαρμακευτική αντιμετώπιση σε συνάρτηση με τυχόν άλλα καρδιακά προβλήματα ή νόσους του ασθενή, ενώ σε δεύτερη φάση σε μη ανταπόκριση κυρίως στην θεραπεία σε επεμβατικές νέες τεχνικές με όλο και πιο καλά αποτελέσματα.
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες:
Υποτροπιάζουσα - μετά από δύο ή περισσότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.
Παροξυσμική - κολπική μαρμαρυγή που σταματάει χωρίς παρέμβαση.
Εμμένουσα - κολπική μαρμαρυγή που διατηρείται για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών.
Συμπτώματα
Η κλινική εικόνα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνά ασυμπτωματική στους νέους ασθενείς, όταν όμως παρουσιάσει συμπτώματα, αυτά συνίστανται σε:
• δύσπνοια
• ίλιγγος
• αίσθημα παλμών
• κούραση
• συμπτώματα οξείας καρδιακής ανεπάρκειας.
Διάγνωση:Η διάγνωση της νόσου είναι πάντα ηλεκτροκαρδιογραφική. Πρέπει να διαφοδιαγνωστεί από άλλες κολπικές αρρυθμίες.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που λαμβάνουν αντιπηκτικά θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ.Η βιταμίνη Κ βοηθά την πήξη του αίματος. Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ ,κυρίως τα ‘πράσινα’ τρόφιμα, μπορεί να επηρεασθεί σημαντικά η δράση των αντιπηκτικών .Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ αλλά να κρατάμε την ποσότητα αυτών των τροφών σταθερή μέρα με την ημέρα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ
| |||
Σπαράγγια | Κουνουπίδι | Σογιέλαιο | Φακές |
Αβοκάντο | Αντίδια | Πράσινο τσάι Σόγια | Συκώτι |
Μπρόκολο | Λαχανίδες | Μουστάρδα | |
Λάχανο | Μαρούλι | Μαγιονέζα | |
Λαχανάκια Βρυξελών | Κολοκύθια | ||
Λάχανο τουρσί | Σπανάκι |
Απόλυτες τιμές βιταμίνης Κ στα τρόφιμα
Μπρόκολο 154 μgr ανά 100 gr τροφής
Κουνουπίδι 191
Λάχανο 149-275 ανάλογα με το είδος του λάχανου
Σογιέλαιο 200
Μαρούλι 113
Σπανάκι 266
Αποφεύγουμε ζωικά λιπαρά, τηγανιτά, λιπαρές σάλτσες, αλκοόλ και πολλούς καφέδες και προτιμούμε ψάρι, κυρίως λιπαρά ψάρια (σαρδέλλα, γάβρο, σκουμπρί, φρέσκο τόνο και σολωμό), πολλά λαχανικά και φρούτα και οπωσδήποτε αερόβια άσκηση.
Η καρδιά μας είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος μας, γι΄ αυτό οφείλουμε να την προστατεύουμε, για να την κρατήσουμε γερή.
Είναι ωφέλιμο να καταναλώνουμε:
Τροφές πλούσιες σε Ω-3 και αντιοξειδωτικά, όπως σολομός, σαρδέλα, ξηροί, καρποί, πράσινο τσάι.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Λίγο κόκκινο κρασί. Η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Λιγότερο αλάτι και λιπαρά. Η κατανάλωση αλατιού συμβάλει στην υπέρταση και η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών στην αύξηση της κακής χοληστερίνης.
Τέλος, δεν σταματάμε να γυμναζόμαστε, αλλά και να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.