Ο ρόλος των δημητριακών στην διατροφή μας

(Πατήστε πάνω στην φωτογραφία)
    Με την ονομασία δημητριακά,εννοούμε τα φυτά των οποίων οι κόκκοι καταναλώνονται ολόκληροι ή με την μορφή αλευριού και αποτελούν μέρος την διατροφής των ζώων και των ανθρώπων. Αυτοί οι κόκκοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και κατά συνέπεια σε γλυκίδια βραδείας απορρόφησης. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, βιταμίνες,μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία,
   Στην Γαλλία ,καλιεργούνται 8 είδη δημητριακών: σιτάρι, άγριο σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι,κριθάρι,κεχρί,βρώμη,σίκαλη.


ΜΕΣΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΚΟΚΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΑΝΑ 100 ΓΡ.


      Οι τεχνικές επεξεργασίες των δημητριακών γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες και μας επιτρέπουν να παράγουμε ραφιναρισμένα προϊόντα. Αλλά το προϊόν που  παίρνουμε, ύστερα από βιομηχανική επεξεργασία, δεν προσφέρει την ίδια θρεπτική αξία που προσφέρει ο κόκκος ολόκληρος. Γι αυτό τον λόγο, χρησιμοποιούμε αλεύρι που είναι λιγότερο επεξεργασμένο, όπως το αλεύρι ολικής άλεσης.
     Το ποσό των δημητριακών που καταναλώνονται έχει περάσει σήμερα από το 80% που ήταν στις αρχές του αιώνα στο 20% της συνολικής ημερήσιας απόδοσης ενέργειας. Αυτή η εγκατάλειψη των δημητριακών έχει συνέπειες για την υγεία μας. Σήμερα οι ειδικοί σε θέματα διατροφής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου :χρειαζόμαστε πολύ χρόνο μέχρι να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας μειώνοντας τα λιπίδια κι αυξάνοντας τα προϊόντα που προέρχονται από τα δημητριακά στο μενού μας.
     Τα δημητριακά χορταίνουν εύκολα ,αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τις μυικές δραστηριότητες (όσοι αθλούνται το ξέρουν καλά αυτό). Επιπλέον, οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι εξαιρετικής βιολογικής ποιότητας.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική περιεκτικότητα τους σε μεταλλικά στοιχειά, κυρίως σίδηρο, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι ίνες.