ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΆ





ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΆ;

Αν και οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι τα βακτηρία είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, υπαρχουν πολλά βακτήρια που είναι καλά για την υγεία μας. Το έντερο είναι το όργανο του σώματος όπου τα τρόφιμα χωνεύονται και απορροφώνται και φυσικά περιέχει τρισεκκατομμύρια βακτήρια που είναι σημαντικά για να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς. Τα προβιοτικα είναι ¨καλά¨ βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να επηρεάσουν επωφελώς την υγεία μας βελτιώνοντας την ισορροπία και την λειτουργιά των βακτηρίων του εντέρου. Βρίσκονται σε διαφορετικές μορφές όπως στο γιαούρτι, τα δισκία, τις κάψουλες και σακουλάκια σκόνης. Τα προβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή για υγιή άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο, οι άνθρωποι των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά  ενδέχεται να διατρέξουν κίνδυνο όταν λαμβάνουν προβιοτικα οπότε πρέπει να αναζητήσουν συγκεκριμένες συμβουλές από έναν γιατρό ή διαιτολόγο.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎΝ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ;

Πολλά προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι αποκαθιστούν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου που μπορούν να βοηθήσει το σώμα μας να δουλέψει με τον καλύτερο τρόπο. Όταν τρόμε ή πίνουμε προβιοτικά προστατεύουμε τον οργανισμό μας από τρόφιμα με δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, τα οποία το έντερο τα αποβάλει, επιπλεον διεγείρουν το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα για να το βοηθήσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις καλύτερα. Για παράδειγμα μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να κάνουν τα κρυολογήματα να διαρκέσουν για μικρότερο χρονικό διάστημα και να βελτιώσουν την ανταπόκριση μας στα εμβόλια! Τα προβιοτικα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να αφομοιώσουμε τις ίνες από τη διατροφή μας, όταν το κάνουν, τα προβιοτικα παράγουν όξινες ενώσεις που κρατούν την επένδυση του εντέρου μας υγιή.

ΤΟ ΉΞΕΡΕΣ;;;;;
Ο αριθμός των βακτηρίων στο έντερο μας είναι σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από τον αριθμό των κυττάρων του σώματος μας. Τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία για πολλούς διαφορετικούς λόγους όπως: αντιβιοτικά, ασθένειες π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδες έντερο ή γαστρεντερίτιδα ή κάποιο χειρουργείο.   

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΎΝ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΆ;

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για να διαπιστωθεί εάν η λήψη προβιοτικων είναι καλά για τους υγιείς ανθρώπους και αυτούς που έχουν κάποιες διαταραχές. Τα προβιοτικα μπορεί να είναι ευεργετικά όταν λαμβάνουμε μια σειρά αντιβιοτικών.Τα αντιβιοτικά είναι πραγματικά χρήσιμα στην καταπολέμηση βακτηρίων των οποίων προκαλούν λοιμώξεις στον οργανισμό μας, ωστόσο προκαλούν επίσης σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μας, τα οποία μερικές φορές οδηγούν σε διάρροια. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι πολλά προβιοτικα θα βοηθούσαν στην προστασία ατόμων όταν παίρνουν αντιβιοτικά να έχουν διάρροια. Συμπέρασμα, τα προβιοτικα πρέπει να λαμβάνονται μόλις ξεκινήσετε τα αντιβιοτικά και να συνεχίσετε τουλάχιστον για μια εβδομαδα μετά το τέλος τους.   

Μερικά προβιοτικα δυσκολεύονται να φτάσουν στο έντερο γιατί ¨σκοτώνονται¨  από το οξύ υγρό στο στομάχι. Ένας τρόπος για να ενισχύσετε τα δικά σας φυσικά καλά βακτήρια του εντέρου σας είναι τρώγοντας τρόφιμα που να τα περιέχουν. 

Το γιαούρτι
Παρασκευάζεται με την προσθήκη δύο βακτηρίων, του Streptococcus thermophilus και  του Lactobacillus bulgaricus σε παστεριωμένο γάλα.Παρόλο που  τα περισσότερα  γιαούρτια είναι μια αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν όλα προβιοτικάΟρισμένα προϊόντα υφίστανται θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση, η οποία συνήθως σκοτώνει τα περισσότερα από τα ευεργετικά ενεργά βακτήρια οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα.Σημαντικό επίσης είναι, να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.
Η μαύρη σοκολάτα
Είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βρεθεί ότι εκτός από προβιοτικά ,περιέχει και πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο.Η σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα ένα ζυμωμένο φαγητό.Για να αποκομίσει κάποιος σημαντικό όφελος, συστήνεται η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 70%  και να μην περιέχει ζάχαρη.
Ο αρακάς
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology διαπίστωσε ότι ο αρακάς περιέχει Leuconostoc  mesenteroides, ένα ισχυρό προβιοτικό που συχνά συνδέεται με τη ζύμωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.Χρησιμοποιήστε τον φρέσκο σε ζυμαρικά και σαλάτες..
Οι ελιές
Οι ελιές που  υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση στο αλάτι περιέχουν προβιοτικά. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα οξέα που παράγονται από τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος που απαντώνται φυσικά στην ελιά, δίνουν στους μικρούς αυτούς καρπούς τη χαρακτηριστική γεύση τους. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες λόγοι που καθιστούν την ελιά το απόλυτο υπερτρόφιμο της Μεσογείου.

Το κεφίρ

Παρόλο που το γαλακτοκομικό αυτό ρόφημα μοιάζει με το  γιαούρτι, αν έχετε μια δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως να είναι καλύτερη επιλογή.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεφίρ εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της λακτόζης  σε ποσοστό  που ανέρχεται τουλάχιστον στο 70%. Αυτό που είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο για το κεφίρ, είναι ότι τα βακτηρίδια του αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα, γεγονός που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες στο να αποδώσουν τα θεραπευτικά τους οφέλη στο έντερο.
ΤΟ ΉΞΕΡΕΣ;;;;;
Τα προβιοτικα δεν δουλεύουν όλα με τον ίδιο τρόπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικα βακτηρίδια έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στην υγεία μας και σε μία ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα προβιοτικα θα βοηθήσουν σε όλα τα συμπτώματα ή συνθήκες. Ρωτήστε το γιατρό ή διαιτολόγο σας για πληροφορίες σχετικά με το καλύτερο προβιοτικο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα συμπτώματα σας.