ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΆΤΑ ΠΛΟΎΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ


ΥΛΙΚΆ

2 κ.Σ. γιαουρτάκι
2 ακτινίδια
1 μπανάνα
1 αχλάδι
1 πορτοκάλι
2 μανταρίνια
1 ρόδι
2-3 αποξηραμένα φρούτα
2 κ.Σ. σταφίδες
1 κ.Σ. μουσλί
1 κ.Σ. δημητριακά τύπου corn flakes
1 k.Σ. μέλι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε πρώτα το γιαούρτι, στη συνέχεια βάζουμε τα φρούτα,τα αποξηραμένα φρούτα,τις σταφίδες, το μουσλί μαζί με τα corn flakes και τέλος βάζουμε το μέλι πάνω από τα υλικά μας.
ΚΑΛΉ ΣΑΣ ΌΡΕΞΗ!




ΑΚΤΙΝΊΔΙΟ
Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο μαγνήσιοφώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.


ΜΠΑΝΆΝΑ
Η μπανάνα είναι από τα πιο δυνατά φρούτα, μας δίνει πολύ ενέργεια και είναι υψηλή σε θρεπτικά συστατικά, έχει πολλές φυτικές ίνες και παρέχει βιταμίνες Α, Β, C, Ε καθώς και ιχνοστοιχεία (κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο).Οι μπανάνες από τους περισσότερους από εμάς θεωρούνται πολύ παχυντικό φρούτο και το αποφεύγουν, όμως μια μπανάνα τη μέρα είναι γύρω στις 100 θερμίδες (ανάλογα και με το μέγεθος) δεν πρόκειται να μας παχύνει.


ΑΧΛΆΔΙ
Εκτός από την αναντίρρητα πολύ ωραία γεύση του, το αχλάδι περιέχει αξιόλογη ποσότητα των βιταμίνων C και Κ, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει μικρές αλλά όχι αμελητέες ποσότητες των βιταμινών Ε και Β. Επιπροσθέτως, είναι καλή πηγή καλίου, χαλκού και φωσφόρου, ενώ σε μικρότερο βαθμό περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο καθώς και σίδηρο. Επίσης, είναι εξαιρετικός φορέας διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών. Ένα μέτριο αχλάδι (με τη φλούδα του) μπορεί να μας εφοδιάσει με περίπου5 γραμμάριαφυτικών ινών, φορτίο που ανταποκρίνεται περίπου στο 20% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ανθρώπου σε φυτικές ίνες.


ΠΟΡΤΟΚΆΛΙ
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο.Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα πορτοκάλια βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ αποτελεί και απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υγιές σπέρμα, προστατεύοντάς το από γενετικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.Η υψηλή περιεκτικότητά του πορτοκαλιού σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο πορτοκάλι, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην προστασία κατά του έλκους


ΜΑΝΤΑΡΊΝΙΑ
Θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό μας επειδή περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αυτά τα καθοριστικά για την υγεία μας συστατικά ωφελούν σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μας. Από τα κόκκαλα και την καρδιά μέχρι το DNA των κυττάρων μας.Είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Το κάλιο είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλλει και στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να εμποδίσει την υψηλή πίεση του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η υψηλή περιεκτικότητα των μανταρινιών σε φυτικές ίνες μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 


ΡΌΔΙ
Το ρόδι περιέχει ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.Επίσης εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματοςΕπιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.