Η πικρές αλήθειες για την ζάχαρη.

  Ότι μας γλυκαίνει την ζωή δυστυχώς δεν είναι πάντα υγιεινό ακόμα και σε μικρές ποσότητες, τα τελευταία χρονιά έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες που λένε ότι η ζάχαρη είναι καταστροφική, που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσουμε σημαντικά την χρίση της.
   Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την ζάχαρη ,πλέον τα γλυκά έχουν μπει στην καθημερινότητα μας. Όμως υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που προτιμούν περισσότερο την αλμυρή από την γλυκιά γεύση,η οποία συμπεριλαμβάνει αντίστοιχα λιπαρά και σαφέστατα περισσότερο αλάτι που δεν είναι λιγότερο υγιεινό από την ζάχαρη. Υπάρχουν φρούτα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μπορούν να μας καλύψουν πλήρης από το να φάμε ένα επιδόρπιο το οποίο είναι γεμάτο θερμίδες. Από την άλλη μεριά όμως στους ανθρώπους που λατρεύουν τα γλυκά τους λεγόμενους γλυκατζήδες είναι δύσκολο να τους περιορίσουμε σε ένα μόνο φρούτο,δεν τους αρκεί.


  Θα ήταν απλοϊκό να πούμε ότι ο άνθρωπος έχει την βιολογική τάση να προτιμά τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη ή σε λιπαρά,αυτό όμως που δείχνουν οι μελέτες είναι ότι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους σε σχέση με την ανάγκη και την επιθυμία τους για την γλυκιά γεύση,φαίνεται λοιπόν ότι παίζουνε ρόλο και οι γενετικοί ,οι περιβαλλοντικοί αλλά και οι ψυχολογικοί παράγοντες.
Στα γλυκά πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Η επιτραπέζια ζάχαρη σε συνδυασμό,πιθανά και με κάποια λιπαρά να κάνουν κάποιους συνδυασμούς ακόμα πιο ελκυστικούς,όπως τα γλυκά. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό υγείας το 10% της ημερήσιας πρόσληψης των θερμίδων μας μπορεί να προέρχεται από τα σάκχαρα από τα ελεύθερα σάκχαρα αυτά δηλαδή που είναι στα τρόφιμα όπως  οι χυμοί,τα αναψυκτικά,τα γλυκά,τα μπισκότα,το γιαούρτι που είναι εμπλουτισμένο με σάκχαρα,τα γαλακτοκομικά,η ketchap άλλα και η μουστάρδα. To 10% είναι 50 γραμμάρια σακχάρων που συμπεριλαμβάνουν όλα τα τρόφιμα και περίπου αντιστοιχούν σε 200 θερμίδες στην ήμερα. Εάν καταναλώσει κάνεις ένα κανονικό γλυκό π.χ. μια πάστα θα πιάσει αυτά τα 50 γραμμάρια δηλαδή θα έχει πάρει 200 θερμίδες.



  Η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί καρκίνο,σε αντίθεση με την παχυσαρκία που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές καρκίνου .Αντί να καταναλώσει κάνεις το δεκατιανό του που είναι δυο φρούτα μαζί, που θα τον δώσουν αρκετά φυτικά σάκχαρα ,πρακτικά είναι καλύτερα να καταναλώσει κάνεις ένα φρούτο και μια χούφτα αμύγδαλα που θα τον δώσουν επιπλεον πρωτεΐνη,καλά λιπαρά,φυτικές ίνες και θα καθυστέρησή την απορρόφηση του σακχάρου ,επομένως θα έχει μικρή άνοδο ινσουλίνης. 


  Ένα κουταλάκι ζάχαρη καστανή και λευκή ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες,το μόνο που αλλάζει είναι η μελάσα που έχει η καστανή ζάχαρη και είναι και ακατέργαστη και λόγω της μελάσας έχει και περισσότερα θρεπτικά συστατικά ,βιταμίνες,σίδηρο,ψευδάργυρο κ.α. Είναι τόσο μικρές οι διαφορές άλλα και οι ποσότητες που έχουν με την λευκή ζάχαρη που δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τον κόσμο προς μια σύσταση ο σκοπός της δημιουργίας των σακχάρων είναι περισσότερο εμπορικός.


  Οι Έλληνες γλυκαίνονται με:
40% μέλι
18% λευκή ζάχαρη
16% καστανή ζάχαρη
12% στέβια
4% ασπαρτάμη

  Το μέλι το θυμαρίσιο έχει λιγότερο θρεπτική αξία από το μέλι ρείκι που είναι πηχτό και πιο ζαχαρωμένο το οποίο είναι πολύ υγιεινό ,όσο πιο παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο καλύτερο είναι και δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία.
  

   Οι γλυκαντικές ύλες δεν ανοίγουν την όρεξη,βασικά δεν σχετίζονται καθόλου με αυτήν. Όταν αντικαθιστούμε ένα τρόφιμο που περιέχει ζάχαρη με ένα τρόφιμο που περιέχει γλυκαντικές ύλες,αυτό ουσιαστικά που καταστρέφουμε είναι να μειώσουμε τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Όλες οι γλυκαντικές ύλες προτού βγουν στο εμπόριο και χρησιμοποιηθούν έχουνε περάσει από πολύ αυστηρούς τοξικολογικούς έλεγχους δεν προκαλούν καρκίνο ακόμα και στο ανώτερο όριο ασφάλειας τους αν τους καταναλώνουμε συνέχεια δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια επίπτωση. 
Επίσης,δεν προκαλούν διαβήτη,μάλιστα μπορούν όταν αντικαθιστούν τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη να προστατέψουν να μην αυξηθεί απότομα το σάκχαρο στο αίμα ,επομένως με αυτό τον τρόπο το γεγονός αυτό δεν αυξάνει την γλυκόζη του αίματος και δεν επηρεάζουν την ινσουλίνη του αίματος,δεν έχουμε λοιπόν κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι προκαλούν διαβήτη.


  Τέλος μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον οργανισμό μας να θέλει λιγότερο γλυκά και περισσότερο υγιεινά τρόφιμα.