7.03.2016

ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ

 

    Πολλή σπάνια θα δούμε κάποιον να κρατάει φρούτο στο χέρι για να φάει. Παλαιότερα οι άνθρωποι τρώγανε περισσότερα φρούτα και λαχανικά παρά στην σημερινή εποχή, εξαιτίας τις χρονοβόρας διαδικασίας που πρέπει να πάνε σούπερ μάρκετ ή στον μανάβη της περιοχής για να πάρουν, ενώ στην εποχή των παππούδων μας είχε ο καθένας δικό του κήπο και το δικό του μπαξέ με φρούτα και λαχανικά και τα έτρωγαν κατευθείαν φρέσκα χωρίς φυτοφάρμακα.
      Τα φυτοφάρμακα είναι ένα μεγάλο πολύ σοβαρό θέμα. Πρέπει να αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα   διότι μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον οργανισμό μας. Δυστυχώς όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοφάρμακα οπότε τα πλένουμε με άφθονο νερό και ιδιαίτερα τα φρούτα που έχουν φλούδα ,με σαπούνι απλό χωρίς κάποιο άρωμα και στη συνέχεια το ξεπλένουμε πολύ καλά με πολύ νερό.
     Καθημερινά πρέπει να καταναλωνουμε 7-8 μικρομεριδες δηλαδή 3 μερίδες φρούτων και 4 μερίδες λαχανικών .Όταν μιλάμε για μια μερίδα φρούτων εννοούμε 8 μικρές φράουλες, 1 μικρή μπανάνα, 2 μεσαία βερίκοκα , όταν αναφερόμαστε στην 1 μερίδα λαχανικών εννοούμε 1 κούπα ωμό καρότο, 1 κούπα ωμό αγγούρι, 1/2 κούπα βρασμένο μπρόκολο ,1/2 κούπα βρασμένο κουνουπίδι.
    Οι κατηγορίες φρούτων είναι 7:
εσπεριδοειδή (πορτοκάλι,λεμόνι,μανταρίνι)
μουροειδη( βατόμουρα,μυρτιλα,φράουλες,μούρα)
εμπυρηνοι καρποί(ροδάκινα ,βερίκοκα, κεράσια)
τροπικά φρούτα (μπανάνα,παπαγια)
πεπονοειδή (πεπόνι,καρπούζι)
σαρκώδη φρούτα (μήλο,αχλάδι γενικά όλα τα φρούτα που έχουν φλούδα και μπορούν να φαγωθούν)
φρουτωδη λαχανικά (τομάτα,μελιτζάνα, κολοκυθάκι)

*το κουκούτσι από τα φρούτα δεν το τρώμε γιατί μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι κατηγορίες λαχανικών είναι 7:
ριζωματωδη(καρότο,πατζαρι)
στελεχωδη( ραπανάκι)
κονδυλώδη (πατάτα,αγκινάρα)
φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι,μαρούλι,ρόκα,λάχανο)
βολβοί (κρεμμύδι,σκόρδο)
ανώριμες ταξιανθίες (μπρόκολο που θεωρείτε και ο βασιλιάς των λαχανικών,κουνουπίδι)
καρποφόρα (τομάτα,μελιτζάνα,κολοκύθι)

     Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε όλα τα φρούτα,να καταναλώνουμε ποικιλία φρούτων. Η διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών δεν είναι ίδια διαφέρει από το χρώμα.
     Τα κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά έχουν β-καροτίνη η οποία έχει βιταμίνη Α που είναι πολύ σημαντική για την όραση άλλα και γενικότερα στην υγεία μας.
      Τα πράσινα φρούτα ή λαχανικά έχουν χλωροφύλλη πολύ σημαντικό για το πεπτικό σύστημα.
Τα πιο σκουρόχρωμα περιέχουν ανθοκυανίνες οι οποίες έχουν αντιοξειδοτικές ουσίες. Τα κόκκινα λαχανικά όπως η τομάτα ακόμα και το καρπούζι έχει λυκοπένιο.
     Σύμφωνα με την θρεπτική τους αξία τα φρούτα έχουν ως εξής:
καρπούζι -λυκοπένιο
πεπόνι-βιταμίνη C,β-καροτίνη,κάλιο
ροδάκινο-βιταμίνη C και Ε
βερίκοκο-κάλιο,β-καροτίνη
κεράσια-ανθοκυανίνες φυτοστερόλες
σύκα-φυτικές ίνες
νεκταρίνια-φυτικές ίνες,βιταμίνη C,β-καροτίνη  
σταφύλια-ρεσβερατρόλη
μούσμουλα-φυτικές ίνες

     Άτομα που δεν τρώνε φρούτα μπορεί να αντικαταστήσουν την διατροφική τους έλλειψη με τα λαχανικά. Τα 2-3 αποξηραμένα φρούτα ισοδύναμή με 1 φρέσκο φρούτο, επίσης έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Προσθέστε φρούτα στις σαλάτες σας. Πρέπει να καταναλώνετε τους φρεσκοστυμμένους χυμούς γρήγορα,γιατί χάνετε όλη η θρεπτική τούς αξία και όλες οι βιταμίνες. Οι φράουλες αντέχουν 5-7 ήμερες ενώ το λάχανο 1-6 μήνες. Αν δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά έρευνες έχουν δείξει ότι μας μειώνονται λιγότερο από 3 χρόνια ζωής.
    Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, βοηθούν στην προφύλαξη από την αύξηση βάρους και από την εμφάνιση διαβήτη. Τα σάκχαρα των φρούτων απορροφούνται πολύ σιγά γιατί περιέχουν φυτικές ίνες οπότε έχουν καλά σάκχαρα.
    Στην φλούδα των φρούτων περιέχονται όλα τα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η φλούδα του ανανά βοηθάει στο στομάχι κυρίως στην πέψη των τροφών.


SMOOTHIE
μάνγκο,πορτοκάλι,κουρκουμάς και τζίντζερ
Ένα εξαιρετικά θρεπτικό smoothie που θα λατρέψετε.

















      Υπάρχουν και τα αμυλούχα λαχανικά που έχουν κάμποσες θερμίδες και αυτά είναι η πατάτα και ο αρακάς, 360gr πατάτες έχουν 320 kcal , 75gr αρακάς 120 kcal τα φασολάκια έχουν και αυτά άμυλο αλλά σε μικρότερη ποσότητα από τον αρακά 100gr έχει 120 kcal.
Το καλύτερο μαγείρεμα λαχανικών είναι στον ατμο.Οταν τα λαχανικά σοτάρονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τότε αποκτούν περισσότερη θρεπτική άξια.