7.16.2016

Με ποιες τροφές μπορώ να προλάβω τον καρκίνο;

       Εδώ και πολλά χρόνια ο Ιπποκράτης είχε πει ότι η τροφή είναι το φάρμακο μας και το φάρμακο μας η τροφή.
     
      ΠΙΘΑΝΈΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΡΚΊΝΟΥ
Διατροφή 30-35%
Κάπνισμα 20-25%
Παχυσαρκία 10-20%
Αλκοόλ 4-6%
Λοιμώξεις 5-10%
Τοξικοί Παράγοντες 10-15% π.χ. η ακτινοβολια

Η διατροφή,η παχυσαρκία,και το αλκοόλ ευθύνονται για τους μισούς καρκίνους παγκοσμίως.

     Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου είναι
Ρύπανση περιβάλλοντος
Γενετικοί παράγοντες
Επάγγελμα
Ιατρογενείς παράγοντες
Βιομηχανικά προϊόντα
Πρόσθετα τροφίμων
Γεωφυσικοί παράγοντες

    Η ποικιλία άλλα και η σωστή ποσότητα φαγητού μας προστατεύουν από τον καρκίνο,Για παράδειγμα ένα hamburger είναι διαφορετικό όταν το φτιάχνουμε στο σπίτι και το τρώμε,πάρα όταν το παίρνουμε από έξω και το καταναλώνουμε και οι δυο περιπτώσεις είναι εξίσου κακές, Αντίθετα, μια σαλάτα αν την πάρουμε από έξω να την φάμε θα είναι εξίσου υγιεινή με την σαλάτα που θα φτιάξουμε στο σπίτι αν προσέξουμε να βάλουμε ελαιόλαδο,ξύδι και λεμόνι αντί για κάποια σος αμφιβόλου ποιότητας που δεν ξέρουμε τι περιέχει.

Η εκτίμηση είναι ότι η διατροφή μπορεί να μας επηρεάσει πάνω από 30% εμφάνισης καρκίνου. Όπως καρκίνος του παχέους εντέρου,του στόματος,του οισοφάγου και γενικά του γαστρεντερικού,του μαστού και του προστάτη.

     Τροφές που θεωρούνται αντικαρκινικές είναι
Τα φρούτα
Τα λαχανικά
Τα όσπρια
Οι ξηροί καρποί
Το ελαιόλαδο




   Ενώ γνωρίζουμε ποιες τροφές προστατεύουν από τον καρκίνο,τις αποφεύγουμε,διότι έχουμε συνηθίσει δυστυχώς να τρεφόμαστε ανθυγιεινά. Όλα τα παιδιά σε μικρή ηλικία συνηθίζουν να τρώνε τροφές που είναι κακές για τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μην τους αρέσει το υγιεινό φαγητό,εξαιτίας  του εθισμού που δημιουργείτε στο ανθυγιεινό φαγητό.Η ζάχαρη και το αλάτι έχει εθιστική δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν ταΐσουμε ένα παιδί για 3 εβδομάδες ένα συγκεκριμένο φρούτο,μετά το αγαπάει και το θέλει καθημερινά.

   Η παχυσαρκία σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου και οι τροφές ζωικής προέλευσης ,η συχνή λήψη κρέατος η ποσότητα αλλά και η  ποιότητα του κρέατος που θα καταναλώσουμε ,οδηγεί σε κάποιες μορφές καρκίνου.Το άσπρο κρέας είναι προφανώς πιο υγιεινό από το κόκκινο κρέας.Η νηστεία είναι η πλέον αντικαρκινική διατροφή ,διότι γίνετε αποτοξίνωση από τις ζωικές τροφές.

  Το ασβέστιο είναι αυτό που προφυλάσσει τον καρκίνο του παχέους εντέρου,μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ιχνοστοιχείων προκαλούν κακοήθειες ή επιβαρύνουν την εξέλιξη του καρκίνου που είδη υπάρχει.
  Τρώμε με μέτρο και όχι σε ποσότητες. Όχι μεμονωμένα τρόφιμα άλλα το σύνολο της διατροφής είναι αντικαρκινική. Η κληρονομικότητα και η διατροφή είναι οι πιο ισχυροί παράγοντες καρκινογένεσης.
   Στους αγρότες που χρησιμοποιουν φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να  δημιουργηθεί λευκιμία και λευκώματα.Η ποσότητα που θα φτάσει στο πιάτο μας για να το φάμε είναι πολύ μικρή οπότε υπάρχει και πολύ μικρή πιθανότητα για ανάπτυξή καρκίνου. Κάθε χρόνο με τη σωστή τροφή προλαμβανουμε 30.000 καρκίνους λόγω υπάρξεις φυτοφαρμάκων,μπορεί να προκαλέσουμε 10-20 καρκίνους. Το φυτοφάρμακο βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική επιφάνεια του φρούτου ή του λαχανικού και όχι στο εσωτερικό τους.
   
   Οι ξηροί καρποί έχουν αντικαρκινική ιδιότητα αυτό οφείλεται στην σύσταση τους που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα ,βιταμίνη Ε ,σελήνιο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Για παράδειγμα, τα καρυδιά βοηθούν στην αποφύγει καρκίνου του μαστού, τα αράβικα φιστίκια 16 την ημέρα βοηθούν στην αποφυγή καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες και τα αμύγδαλα βοηθούν στην αποφυγή καρκίνου του παχέους εντέρου.

   ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Η πιπεριά,100γρ. έχει περισσότερο βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.
Το μπρόκολο
Η μαγειρεμένη ντομάτα.
Το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες
Τα όσπρια σε μέτρια ποσότητα. 1κουπα 180-200γρ. όσπρια είναι 20γρ καθαρά πρωτεΐνη.Το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει πάνω από 20-22 γρ, πρωτεΐνη ανά γεύμα.
Η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα με αποτέλεσμα να προκαλεί στις γυναίκες καρκίνο σε υπερβολική ποσότητα.
Το ρόδι και οι φράουλες περιέχουν βιταμίνη  C και μεταβολιζονται καλύτερα στον οργανισμό μας και έχουν μεγάλη διάρκεια με χρονικό διάστημα στο 24ωρο,η βιταμίνη C το ασκορβικό οξύ βοηθάει ,μπλοκάρει το άζωτο που παίρνουμε από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης να μην μετατρεπονται σε νιτροζαμίνες που η καρκινογένεση εδώ είναι δεδομένη.


  ΠΡΟΛΗΨΗ -ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Άφθονα φρούτα και λαχανικά
Όχι υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών
Χρήση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
Κατανάλωση τροφών χαμηλών σε λίπος
Έλεγχος βάρους
Φαγητά οχι με πολλα καρυκεύματα
Οι ξηροί καρποι να φυλάγονται σε ξηρό χώρο
Προσοχή σε τροφες με μούχλα
Οχι στα καμένα μέρη των κρεάτων
Αποφύγετε τις καπνιστές τροφές
Όχι μεγάλη χρήση συντηρημένων τροφίμων
Μετριασμός των πρόσθετων ουσιών
Περιορισμένη χρήση του καφέ
Καλό πλύσιμό στα φρούτα και λαχανικά
Κατανάλωση υγιεινών τροφίμων