Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για να μην τα κάνουμε "σαλάτα".

    Η λέξη σαλάτα προέρχεται από το λατινικό sal δηλαδή αλάτι,γιατί οι Ρωμαίοι αλάτιζαν τα λαχανικά τους, Το αρχαιότερο "ντρεσινγκ" σαλάτας έχει ηλικία 5000 ετών και είναι η σάλτσα σόγιας. Οι σαλάτες Ευρωπαϊκών βασιλιάδων φτιάχνονταν ακόμη και με 35 υλικά.
    Η σαλάτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ισορροπημένο και πλήρες γεύμα,γιατί ένα  πλήρες γεύμα πρέπει να έχει και πρωτεΐνη άλλα και υδατάνθρακα.

ΣΑΛΆΤΑ ΠΟΥ ΠΑΧΑΊΝΕΙ
 κοτόπουλο,barbeque κρουτόν
τυρί φασολάκια πατάτα και σώς
1200kcal 100gr λίπος


ΣΑΛΆΤΑ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΊΖΕΙ
κοτόπουλο στο grill
 και σώς μουστάρδας με μέλι
250kcal 6gr λίπος 


  Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν περιέχουν θερμίδες και είναι ένα σημαντικό κομμάτι για να έχουμε κορεσμό.
  Τα λαχανικά από την φύση τους έχουν πάρα πολύ χαμηλά λιπαρά και θερμίδες και γι'αυτό το λόγο τα χρησιμοποιούμε πολύ και είναι και το βασικό στοιχείο στις δίαιτες.
 




   Υπάρχουν όμως και κάποια λαχανικά τα οποία έχουν παραπάνω θερμίδες και αυτά είναι το καλαμπόκι,το παντζάρι και η πατάτα,αυτά λέγονται αμυλούχα λαχανικά,ο λόγος είναι γιατί, για παράδειγμα το καλαμπόκι το 82% από τις θερμίδες του περιέχεται από υδατάνθρακες και έχει 77kcal,μια πατατοσαλάτα ή μια παντζαροσαλάτα με 2 κουταλιές λάδι έχει 300kcal ,παρ'όλα αυτά δεν τα αποκλείουμε από την διατροφή μας γιατί όλα μας προσφέρουν βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Εάν σε μια σαλάτα περιέχει καλαμπόκι καλό θα ήταν να μην φάμε ψωμί γιατί είναι και αυτό υδατάνθρακας.



   Υπάρχει ο μύθος που λέει ότι η τομάτα έχει πολύ ζάχαρη και πάρα πολλοί  την αποφεύγουν γιατί πιστεύουν ότι κάνει κατακράτηση υγρών,αυτό δεν ισχύει όμως, πρέπει να ξέρουμε την κατάλληλη ποσότητα που τρώμε, 1 μεγάλη τομάτα έχει 30 kcal ,όπως και μια μαρουλοσαλάτα χωρίς λάδι. Όση ποσότητα λαχανικών και να φάμε δεν μπορούμε να παχύνουμε σε καμιά περίπτωση ,οπότε μπορούμε να τα τρώμε άφθονα, Το ελαιόλαδο στην σαλάτα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο ,1 κ.γ. ελαιόλαδο είναι το 1 ισοδύναμο λίπους, 1 κουταλάκι της σούπας έχει 140kcal.
   Τα λαχανικά πρέπει να τα βράζουμε στον ατμό είναι ότι καλύτερο αν τα βράζουμε στην κατσαρόλα για πολύ ώρα όλη η βιταμίνη C χάνετε ,καλύτερο θα ήταν να βράζει πρώτα το νερό και μετά να ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα για να γλυτώσουμε πολλά θρεπτικά στοιχειά των λαχανικών.




  ΚΌΨΤΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΆ ΣΩΣΤΆ
1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι δεν καταστρέφονται οι ηλεκτρολύτες,κάλιο ,ασβέστιο
2. Κόψτε τα ακόμα και με το χέρι
3. Όσο τον δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια
4. Καταναλώστε τα κατά προτίμηση μέσα σε 1 ώρα από την στιγμή κοπής.