Η ΒΑΣΙΚΉ ΤΡΙΆΔΑ

    Οι τροφές προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα στοιχειά για την κατασκευή, την ανάπτυξη, τη συντήρηση, τη δύναμη και την προστασία του.Τα στοιχειά αυτά αποτελούν τα θρεπτικά στοιχεία.
 
 -Πρωτεΐνες

      Αυτά είναι τα στοιχειά που "χτίζουν τον οργανισμό ". Παίζουν ένα βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του σώματος και στη διατήρηση της ζωής. Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό θρεπτικό στοιχείο που αποκαθιστά την καθημερινή εξασθένηση, Αποτελείται από αμινοξέα.

1 γρ. Πρωτεΐνες= 4 Θερμίδες

     Η κατανάλωση που συνιστάται είναι της τάξης του 12-15% της συνολικής απόδοσης ενέργειας. Διαχωρίζουμε τις πρωτεΐνες, σε ζωικές που είναι πολύ καλής ποιότητας αλλά συνδέονται συχνά με βλαβερά λίπη, με εξαίρεση το ψάρι και σε φυτικές πρωτεΐνες που έχουν αντίθετες ιδιότητες. Το ιδανικό θα ήταν να μετριάσουμε την κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών και να επιστρέψουμε στο ψωμί, τα δημητριακά, τα όσπρια και το ψάρι.

-Λιπίδια 

   Αποτελούν την αποθεματική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της μυικής δραστηριότητας και για την άμυνα ενάντια στο κρύο. Αποτελούν πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών και βασικών λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την ανάπτυξη του.

1 γρ, λιπίδια= 9 Θερμίδες

   Συνιστάται κατανάλωση της τάξης του 30-35% της συνολικής ενέργειας, με μια σωστή κατανομή των κορεσμένων λιπαρών οξέων και των ακόρεστων.


-Υδατάνθρακες

 Αποτελούν πηγή ενέργειας  και χρησιμοποιούνται γρήγορα για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, για αθλητικές δραστηριότητες και για να θρέψουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Διακρίνουμε:

-τους υδατάνθρακες ταχείας καύσης που απελευθερώνουν ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ γρήγορα. Αυτά τα σάκχαρα βρίσκονται σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη και στα φρούτα,

-τους υδατάνθρακες βραδείας καύσης ή άμυλα. Οι θερμίδες τους διατίθενται πιο αργά και σε πιο τακτικά διαστήματα ,χωρίς απότομες μεταβολες.

Τα αμυλώδη, το ψωμί, τα δημητριακά, τα όσπρια είναι πλούσια σε γλυκίδια βραδείας καύσης.


1 γρ. υδατάνθρακες = 4 θερμίδες 

    Οι δόσεις που συνιστώνται αντιπροσωπεύουν το 50-55% της γενικής απόδοσης ενέργειας. Συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης υδατανθράκων ταχείας καύσης και ειδικά εκτός γευμάτων και η αύξηση παράλληλα της  κατανάλωσης υδατανθράκων βραδείας καύσης που αποτελούν πηγές βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ινών.