Ζάχαρη

Είναι η ποσότητα ζάχαρης που μερικοί από εμάς τρώμε και πίνουμε αυτό που καταστρέφει την υγεία μας; Οι μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται για την γλύκανση των τροφίμων είναι ωραία, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, οπότε υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να καταστραφούν τα δόντια σας. Ωστόσο πολλές τροφές είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και ποτά. Η προστιθέμενη ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή και τα ζαχαρούχα γλυκά και ποτά συνδέονται με την παχυσαρκία, ειδικά στα παιδιά.Η SACN δημοσίευσε μια εκτεταμένη ανασκόπηση της επιστήμης για τους υδατάνθρακες τον Ιούλιο του 2015 και διατύπωσε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να βελτιώσουν τη διατροφή τους, ώστε να υπάρχει καλύτερη ισορροπία των τροφίμων με υδατάνθρακες, ειδικά των «ελεύθερων σακχάρων». Ποια είναι τα «ελεύθερα σάκχαρα»;
Όπως αναφέραμε και σε άλλο άρθρο (σακχαρόζη, γλυκόζη) αυτά που απαντώνται φυσιολογικά στο μέλι, στα σιρόπια και στους χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη, αλλά δεν συμπεριλαμβάνουν τη λακτόζη στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα σάκχαρα που περιέχονται σε φρούτα που είναι ακόμη ανέπαφα δηλαδή χωρίς χυμό. Η SACN έχει συστήσει ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Αυτό ισοδυναμεί με: 19 γραμμάρια ή 5 κύβους ζάχαρης για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών 24g ή 6 κύβους ζάχαρης για παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών 30g ή 7 κύβους ζάχαρης για 11 Γιατί η ζάχαρη είναι ένα τέτοιο ζήτημα; Η έκθεση SACN διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο αποδόμησης των δοντιών και της παχυσαρκίας. Τα ποτά με γεύση ζάχαρης (κυρίως ποτά πλούσια σε ζάχαρη) έδειξαν ότι αυξάνουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στους εφήβους αυτή η ηλικιακή ομάδα τείνει να πίνει τον υψηλότερο όγκο ζαχαρούχων ποτών. Υπάρχει επίσης κάποια έρευνα που δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με τη μορφή ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ποια είδη τροφίμων και ποτών τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη; Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι τα μπισκότα, κέικ, πουτίγκες, γλυκά και σοκολάτα. Τα ποτά αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ζάχαρης. τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα ή τα ποτά μπορούν να απαριθμούνται με διάφορους τρόπους, όπως σακχαρόζη, γλυκόζη, σιρόπι, δεξτρόζη, μέλι, φρουκτόζη, μελάσα, λακτόζη, σιρόπι αραβοσίτου ή συμπυκνώματα χυμού φρούτων.


Πώς μπορώ να πω εάν ένα φαγητό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη; Αν μια από τις διάφορες μορφές ζάχαρης είναι υψηλή στον κατάλογο των συστατικών, θα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ένας άλλος τρόπος είναι να κοιτάξετε στον πίνακα πληροφοριών για τις θρεπτικές ιδιότητες (στο πίσω μέρος του πακέτου), ο οποίος αναφέρει τα «σάκχαρα». Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε όλες τις μορφές ζάχαρης στο προϊόν, για να δώσουμε ένα σύνολο. αναγράφεται "ανά 100g" (ή ανά 100ml για ποτά) και "ανά μερίδα". Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη περιέχουν περισσότερα από 22,5g ανά 100g και τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη περιέχουν λιγότερα από 5g ανά 100g. Ένα ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη περιέχει περισσότερα από 11,25g ανά 100ml και ένα ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη περιέχει λιγότερο από 2,5g. καθώς και αυτά τα στοιχεία, υπάρχει επίσης ένα σημείο αποκοπής υψηλής ζάχαρης για την εμφάνιση τροφίμων και ποτών όπου ένα κανονικό μέρος θα οδηγούσε σε κατανάλωση υψηλού επιπέδου ζάχαρης. Αυτά τα τρόφιμα και ποτά είναι επίσης επισημασμένα ως υψηλή σε ζάχαρη εάν περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης σε κανονικό μέγεθος μερίδας ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανά 100ml. μερικά προϊόντα περιλαμβάνουν την έγχρωμη κωδικοποίηση (στο μπροστινό μέρος του πακέτου) που δείχνει τα επίπεδα ενέργειας, λίπους, κορεσμένου λίπους, ζάχαρης και αλατιού ανά μερίδα. Το κόκκινο σημαίνει υψηλή, η κίτρινη σημαίνει μέση και η πράσινη σημαίνει χαμηλή. Πώς μπορώ να πω εάν ένα τρόφιμο είναι υψηλό σε ελεύθερα σάκχαρα; Οι ετικέτες των τροφίμων δεν διαφοροποιούν τα ελεύθερα σάκχαρα και τα άλλα σάκχαρα όπως η ζάχαρη γάλακτος (λακτόζη). Επιπλέον, η ζάχαρη που απαντάται φυσιολογικά στα φρούτα και τα λαχανικά που μπορεί να βρίσκονται σε ένα προϊόν διατροφής δεν θα θεωρούνται ως ελεύθερα σάκχαρα, δεδομένου ότι εξακολουθούν να αποτελούν εγγενές τμήμα του φρούτου ή του λαχανικού. Έτσι δουλεύοντας πόσα ελεύθερα σάκχαρα έχετε σε μια μέρα δεν είναι εύκολο. Συνήθως, τα ζαχαρούχα γλυκά, ποτά όπως τα αναψυκτικά και τα είδη ζαχαροπλαστικής όπως τα γλυκά και οι σοκολάτες είναι πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα, οπότε είναι καλύτερο να τα κρατάτε στο ελάχιστο. και γενικά, εάν περιορίσετε την ποσότητα τροφών και ποτών πλούσιων σε ζάχαρη που τρώτε σε μια μέρα, θα μειώσετε τα ελεύθερα σάκχαρα σας.


Πώς μπορεί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη να επηρεάσει την υγεία σας;

Στη φύση, η ζάχαρη συνήθως περιέχει ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και νερό αυτός ο συνδυασμός δεν είναι επιβλαβής και είναι γενικά καλός για εμάς. Τα φρέσκα φρούτα, τα μπιζέλια, και το γλυκό καλαμπόκι είναι καλά παραδείγματα. Μερικές επεξεργασμένες τροφές μπορεί να είναι εκπληκτικά υψηλές σε ελεύθερα σάκχαρα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το ήπαρ χειρίζεται υψηλή πρόσληψη ζάχαρης με τρόπο που είναι επιβλαβής για την υγεία μας, ειδικά αν είμαστε υπέρβαροι ή όχι σωματικά δραστήριοι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. επίσης, πολλά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να έχει χαμηλή θρεπτική αξία. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάσετε ολόκληρο το φαγητό και όχι μόνο τη ζάχαρη. μερικά τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη έρχονται με προστιθέμενα θρεπτικά συστατικά και αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά από ένα σημαντικό μέρος της διατροφής. Ένα γιαούρτι, για παράδειγμα, θα παραδώσει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Ένα smoothie φρούτων και λαχανικών θα σας δώσει ίνες και κάλιο. Ο χυμός φρούτων φέρνει μαζί του βιταμίνη C και κάλιο. Το πρόβλημα είναι το ποσό που τρώμε ή πίνουμε! Παρακολουθήστε το μέγεθος της μερίδας σας. Με χυμό φρούτων, ένα μικρό ποτήρι 150ml μη ζαχαρούχου χυμού φρούτων μετράει μία φορά για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών πέντε ημερών. Και όταν πρόκειται για αναψυκτικά ή γιαούρτι, προσέξτε για χαμηλότερες εκδόσεις ζάχαρης ή διατροφής. Μας κάνει η ζάχαρη υπέρβαρους; Μια μικρή ποσότητα ζάχαρης δεν θα σας κάνει να είστε υπέρβαροι. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, χαρακτηριστική για πολλούς ανθρώπους, μπορεί να κάνει την αύξηση του σωματικού βάρους πιο πιθανή εάν η συνολική πρόσληψη θερμίδων (ενέργειας) είναι υψηλότερη από την ανάγκη του σώματος. οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν είναι η μόνη αιτία αύξησης βάρους: η υπερβολική ποσότητα ενέργειας από οποιαδήποτε πηγή θα σας κάνει να χάσετε βάρος. Μια υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, που οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. τα γλυκά και ποτά θεωρούνται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τείνουν να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες. Φρούτα ή λαχανικά smoothies παρέχουν ίνες, αλλά εξακολουθείτε να πρέπει να παρακολουθήσετε το μέγεθος της μερίδας σας καθώς συμβάλλουν στην πρόσληψη των ελεύθερων σακχάρων σας. Είναι πολύ ευκολότερο να πίνετε μια μεγάλη ποσότητα χυμού φρούτων σε σύγκριση με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, γι 'αυτό τηρήστε τα συνιστώμενα μεγέθη μερίδας. Επίσης, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες που ελέγχουν την αίσθηση της πείνας και της πληρότητάς μας ανταποκρίνονται διαφορετικά σε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (από το ποτό ή το φαγητό). Η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια μου; Οι υψηλές δόσεις ζάχαρης οδηγούν συχνά σε φθορά των δοντιών. Είναι σημαντικό να αποφύγετε τα συχνά ζαχαρούχα ποτά και σνακ για τα δόντια σας και τη γενική υγεία σας. Εάν θέλετε κάτι ζαχαρούχο, είναι καλύτερο να το έχετε στο φαγητό. τα φρέσκα φρούτα ως σνακ μεταξύ των γευμάτων είναι ωραία, αλλά το «ελεύθερο» οξύ και τα σάκχαρα σε καθαρούς χυμούς φρούτων μπορούν να βλάψουν τα δόντια, οπότε είναι καλύτερο να τα πίνετε σε περιορισμένες ποσότητες και μόνο με γεύμα. Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη. Ωστόσο,μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας εάν καταναλώνονται πολύ συχνά. Το νερό και το γάλα, ή τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη είναι οι καλύτερες επιλογές για ένα ρόφημα ανάμεσα στα γεύματα. Τα ζαχαρούχα ροφήματα κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά; Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ζάχαρη στα ροφήματα συμβάλλει στην υπερδραστηριότητα στα παιδιά ή επηρεάζει τη διάθεση, την προσοχή ή τη συμπεριφορά. Μερικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν χρωστικές ουσίες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ορισμένων παιδιών, αλλά οι περισσότερες εταιρείες τις έχουν αφαιρέσει τώρα. εάν χρησιμοποιούνται, θα υπάρχει στην ετικέτα προειδοποίηση ότι ο χρησιμοποιούμενος χρωματισμός «μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά». Είναι εντάξει να δίνουμε γλυκά ροφήματα σε παιδιά; Δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά. αν πίνουν πολύ συχνά αρωματικά ροφήματα, μπορεί να δυσκολευτούν να εκτιμήσουν τη λεπτή γλυκύτητα των μούρων, του μπιζελιού, του γλυκού καλαμποκιού ή άλλων φυσικά γλυκών, θρεπτικών τροφίμων. Τα ζαχαρούχα ροφήματα μπορούν να παρέχουν υπερβολική ενέργεια και άσκοπη αύξηση βάρους ή και θα αντικαταστήσουν κάτι πιο θρεπτικό. Αραιώστε τα γλυκά ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού φρούτων, με νερό, όπου είναι δυνατόν, και προσφέρετε μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων. παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι τα «ενεργειακά ποτά» περιέχουν καφεΐνη και ζάχαρη και δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά κάτω των 16 ετών.
Ζάχαρη σε φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και κάποια ζάχαρη. Είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελεύθερα σάκχαρα και λίπη. αν και οι καθαροί χυμοί φρούτων προέρχεται φυσικά από φρούτα, παρέχουν ακόμα ελεύθερα σάκχαρα, καθώς και μερικές βιταμίνες και μέταλλα. Ο χυμός φρούτων δεν θα διατηρήσει την ίνα από ολόκληρα κομμάτια φρούτων. Ένα μικρό ποτήρι 150ml, μία φορά την ημέρα, είναι εντάξει. Στη φύση, τα τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα συνήθως περιέχουν επίσης ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και νερό. Τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά είναι καλά παραδείγματα τροφίμων που πρέπει να τρώμε περισσότερα, αλλά τα οποία περιέχουν και ζάχαρη φυσικά. Μια περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υπερβολικά πολλές τροφές και ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη στη διατροφή τους, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των δοντιών και, παράλληλα με την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, συνδέεται με το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και το βάρος.