Σε όλο τον κόσμο,άλλα και στην Ελλάδα ο μισός πληθυσμός έχει υψηλή χοληστερίνη και την καλή HDL άλλα και την κακή LDL.
Τελευταία υπάρχει μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με την χοληστερίνη,ενώ θεωρούσαμε δεδομένο την διατροφή για την αύξηση της χοληστερίνης αυτό δεν ισχύει πλέον ενδεχομένως τα γονίδια είναι εκείνα που παίζουν μεγάλο ρόλο για την χοληστερόλη. Από την άλλη πλευρά,υπαρχουν άνθρωποι που έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη από την διατροφή αλλά είναι πολλοί λίγοι,συνήθως φταίει κάποιο γονίδιο. Τα ποσοστά κυμαίνονται σε 80% καθαρά οι γενετικοί παράγοντες και το 20% στην διατροφή,όταν λέμε διατροφή αναφερόμαστε και στο σωματικό βάρος άλλα και στην σωματική άσκηση. Οι άνθρωποι που έχουν βεβαρυμένο ιστορικό την χοληστερίνη θα πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν εξετάσεις από 18 χρονών αλλά και σε πιο μικρή ηλικία.
Από μόνη της η ανεβασμένη χοληστερίνη μπορεί να δημιουργήσει έμφραγμα του μυοκαρδίου . Αν έχουμε πολύ υψηλή LDL πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν άτομα υψηλού κινδύνου, Η χοληστερίνη αυτό που κάνει είναι να μαζεύονται τα λιπίδια στα αγγεία και να περιορίζουν την διανομή του αίματος εύκολα μέσα στην αρτηρία,αυτό λέγεται αθηρωματική πλάκα η οποία αν σπάσει δημιουργεί θρόμβο. Όταν γεννιόμαστε η τιμή της LDL είναι 50MG/DL,όταν μεγαλώνουμε η τιμή αυτή μας φτάνει άρα ενδεχομένως το 50mg/dl είναι η φυσιολογική τιμή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κατέβασαν την χοληστερίνη τους με φάρμακα στα 50mg/dl έχουν καλύτερη έκβαση από αυτούς που δεν την κατέβασαν.
Τελευταία υπάρχει μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με την χοληστερίνη,ενώ θεωρούσαμε δεδομένο την διατροφή για την αύξηση της χοληστερίνης αυτό δεν ισχύει πλέον ενδεχομένως τα γονίδια είναι εκείνα που παίζουν μεγάλο ρόλο για την χοληστερόλη. Από την άλλη πλευρά,υπαρχουν άνθρωποι που έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη από την διατροφή αλλά είναι πολλοί λίγοι,συνήθως φταίει κάποιο γονίδιο. Τα ποσοστά κυμαίνονται σε 80% καθαρά οι γενετικοί παράγοντες και το 20% στην διατροφή,όταν λέμε διατροφή αναφερόμαστε και στο σωματικό βάρος άλλα και στην σωματική άσκηση. Οι άνθρωποι που έχουν βεβαρυμένο ιστορικό την χοληστερίνη θα πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν εξετάσεις από 18 χρονών αλλά και σε πιο μικρή ηλικία.
ΟΛΙΚΉ ΧΟΛΗΣΤΕΡΊΝΗ
ΕΠΙΘΥΜΗΤΉ ΚΆΤΩ ΑΠΟ 200MG/DL
ΟΡΙΑΚΆ ΥΨΗΛΉ 200-239MG/DL
ΥΨΗΛΉ /ΊΣΗ Ή ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΑΠΟ 240MG/DL
LDL
ΕΠΙΘΥΜΗΤΉ ΚΆΤΩ ΑΠΟ 100MG/DL
ΟΡΙΑΚΆ 130-159MG/DL
ΥΨΗΛΉ 160-189MG/DL
ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΉ/ΊΣΗ ΚΑΙ ΠΆΝΩ ΑΠΌ 190MG/DL
HDL
ΥΨΗΛΉ /ΊΣΗ ΠΆΝΩ ΑΠΌ 60MG/DL
ΧΑΜΗΛΉ /ΚΆΤΩ ΑΠΌ 40MG/DL
Η HDL είναι η μοναδική ουσία που μπορεί να συνδεθεί με τα κύτταρα και να ρουφήξει την χοληστερίνη από αυτά, γιατί δεν μας συμφέρει να καταλήξει το λίπος στο συκώτι αυτό ονομάζεται αναστροφή της χοληστερίνης. Για την HDL δεν υπαρχουν φάρμακα,συνήθως αντιπροσωπεύει τον αριθμό των τριγλυκεριδίων. Αυτοί που έχουν υψηλή HDL και λειτουργεί στον οργανισμό τους έχουν χαμηλά τριγλυκερίδια,επιπλεον μας προστατεύει από καρδιακή νόσο ακόμα και όταν είναι σε χαμηλά επίπεδα. Όταν όμως το σώμα μας βρεθεί σε μια συστηματική χρόνια φλεγμονή που αυτή μπορεί να είναι ένα νόσημα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα η χρόνια καθημερινή έκθεση σε τροφές οι οποίες είναι σε χαμηλά Ω3 και αντιοξειδωτικά ή ακόμα και το κάπνισμα τότε ο ρόλος της αλλάζει και αντί να είναι προστατευτική και να μας προστατεύει από φλεγμονή ,αυξάνετε η φλεγμονώδη απάντηση και γίνετε επικίνδυνη. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα της μπορεί να μην είναι τόσο προστατευτικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλή HDL δεν προστατεύονταν από καρδιαγγειακή νόσο,ενώ άτομα με χαμηλή HDL είχαν ελαττωμένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Η HDL είναι κληρονομική,τέλος η αύξηση της γίνεται καθαρά με απώλεια βάρους,διακοπή καπνίσματος ,αύξηση σωματικής άσκησης και με φάρμακα.
Η διαιτητική χοληστερόλη είναι η χοληστερίνη των τροφών. Το αυγό περιέχει 200mlg χοληστερίνη. Τα θαλασσινά και τα αυγά γενικά είναι τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι δεν επηρεάζουν ισχυρά τα επίπεδά του αίματος οπότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε με μέτρο,σε αντίθεση με τα trans λιπαρά και τα κορεσμένα που την επηρεάζουν πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε προσεκτική στις τροφές αυτές.
Τροφές με μηδενική χοληστερίνη είναι :
φρούτα και λαχανικά
ελιές και ελαιόλαδο
ξηροί καρποί
σουσάμι και ταχίνι
βρώμη και φασόλια
Η καθημερινή σύσταση των τροφών με χοληστερινη που πρέπει να καταναλώνουμε είναι 400mlgr για ένα υγιεί άνθρωπο και 200mlgr για έναν που έχει και άλλους παράγοντες κινδύνου.
Τέλος, κρατάμε ένα σωστό σωματικό βάρος ,γυμναζόμαστε καθημερινά,ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και φροντίζουμε να παίρνουμε τα φάρμακα μας.
Η ζωή μας είναι η υγειά μας.
.