6.19.2016

Σκλήρυνση κατά πλάκας μια ασθένεια μη ανατρέψιμη

     Δυστυχώς,η Σκληρυνση κατα πλακας ειναι μια δυσκολη ασθενεια που εμφανίζεται σε νεαρη ηλικια και σε αντρες και σε γυναικες. Είναι η πιο συνηθισμένη μη τραυματική νοσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο απαρτίζεται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.Οι ανθρωποι που πασχουν απο την συγκεκριμένη ασθένεια η οποια εχει προχωρήσει σε μεγαλο σταδιο ειναι καθηλωμένοι στο κρεβατι και λογω της καταστροφης  του νευρικου συστηματος δεν μπορουν να κουνήσουν ουτε τα χερια τους αλλα ουτε και τα ποδια τους.  
    Οι ουλες που σχηματίζονται λόγω της  φλεγμονής των νευρικών ινών, δημιουργούν ενός είδους «σκλήρυνση» και αναφέρονται ως “πλάκες”,καθώς οι ουλές εκδηλώνονται τυχαία σε πολλά σημεία σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα,η νόσος αποκαλείται και Πολλαπλή Σκλήρυνση. Σε καθε ασθενη τα συμπτωματα ειναι διαφορετικα,δεν υπαρχουν συγκεκριμένα π.χ. αισθάνονται ενα μουδιασμα στα ποδια τους με αποτελεσμα να τους προκαλει αστάθεια,επιπλεον εχουν μη ελεγχομενη ταση για γελιο ή κλαμα, απωλεια μνημης,καταθλιψη,επισης δεν υπάρχουν ουτε αιτια που να οδηγούν σε αυτην την πάθηση. Δυστυχως, δεν υπάρχουν ουτε μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης της.Καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία, διεξάγονται εκτενείς έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

       Η διατροφη μπορεί να παίξει και αυτή σημαντικό ρόλο στα πλαίσια μιας  πολύπλευρης αντιμετώπισης της νόσου.
      Πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12 παρέχονται από τα κρέατα, τα αυγά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, την σόγια, το φαγόπυρο, το τόφου. Περίπου 50-80 γραμμάρια πρωτεΐνης είναι καλό να προσλαμβάνονται σε καθημερινή βάση.Τα όσπρια που είναι βρασμένα και συνδυασμένα με το ρύζι (πχ. φακόρυζο) παρέχουν επίσης στον οργανισμό πρωτεΐνη. Μπορούν να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα.Να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών όμως λιπαρών (γάλα, ξινόγαλο, γιαούρτι, τυρί λευκό) για να λαμβάνουν βιταμίνες και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, σε καθημερινή βάση.Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D  για την πρόληψη της υγείας των οστών τους λιπαρά ψάρια, αμύγδαλα, γαλακτοκομικά, αυγά, σουσάμι και ταχίνι.Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στα άτομα με Σκλήρυνση κατά πλάκας  και βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών πόνων και την ομαλότερη λειτουργία των μυών θαλασσινά ,ψάρια και καρύδια.Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Η έλλειψη του  είναι συχνή στους ασθενής αυτούς. Βρίσκεται σε ενισχυμένα δημητριακά, στο κόκκινο κρέας στα θαλασσινά, στα ξηρά φασόλια και τις φακές.Να συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια και ιδιαίτερα στα «λιπαρά» ψάρια , στο ελαιόλαδο,  στα  θαλασσινά και τα ιχθυέλαια (πχ. μουρουνέλαιο).Να συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους πολυακόρεστα φυτικά λίπη από το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, το σιτέλαιο,το λιναροσπορέλαιο.Να ενυδατώνονται σωστά.Να αποφεύγουν την περιττή ζάχαρη, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη , λιπαρά και αλάτι. Να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφης με την χορήγηση του γιατρου.

    Οι άνθρωποι αυτοί πραγματικα πρεπει να εχουν δυναμη μεσα τους,δεν ειναι σε καμια περίπτωση εύκολο απο εκει που περπατούσαν και εκαναν όνειρα για το μέλλον τους να βρίσκονται καθηλωμένοι,ξαφνικά χωρις κάποια αιτία,στο κρεβατι και σε ενα αναπηρικό καροτσάκι,ειναι αναπόφευκτο,ειναι δυσκολο και για τους συγγενείς αυτων των ανθρωπων που ειναι διπλα τους και θα ειναι μεχρι το τελος,αξιζει ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ.  Το να προσεχεις και να φροντιζεις ατομο  με ειδικες αναγκες ειναι γολγοθάς πρεπει να εχεις υπομονη και θέληση να το κανεις.