11.13.2016

Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει την ζωή μας ή όχι?

      Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ήμερα του σακχαρώδη διαβήτη, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.
     Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή επειδή τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης. Συνεπώς,όταν αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα,τα κύτταρα δεν μπορούν να την προσλάβουν και έτσι στερούνται τη συνήθη τους πηγή ενέργειας. Ο οργανισμός προσπαθεί να εξαλείψει την επιπλέον γλυκόζη από το αίμα και να χρησιμοποιησει το λίπος και την πρωτεΐνη από τους μυς ως εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτό διαταράσσει τις διαδικασίες του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων του διαβήτη.  
    Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1. αφού η απουσία της ινσουλίνης έχει δραματική επίδραση στον οργανισμό.
Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2. ο οργανισμός εξακολουθεί να παράγει κάποια ποσότητα ινσουλίνης έτσι τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ηπιότερα και κάποιες φόρες αποδίδονται στην ηλικία. Όλα τα ακόλουθα είναι συμπτώματα του διαβήτη: 
*ΠΟΛΥΟΥΡΊΑ
*ΣΤΕΓΝΌ ΣΤΌΜΑ,ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΉ ΔΊΨΑ
*ΈΛΛΕΙΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
*ΑΠΏΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
*ΘΟΛΉ ΌΡΑΣΗ
*ΑΝΑΠΝΟΉ ΜΕ ΦΡΟΥΤΩΔΗ ΟΣΜΉ
*ΜΥΚΗΤΩΔΗΣ ΚΟΛΠΊΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΥΣΤΊΤΙΔΑ
Ο διαβήτης προκαλείται από έναν συνδυασμό κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η ζάχαρη από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει διαβήτη,μπορεί  όμως να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους. Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2,συνεπώς η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους ανάλογα με το ύψος  βοηθά στην πρόσληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.


Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΒΛΑΒΕΣ ΜΕ ΑΡΓΟ ΡΥΘΜΟ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ.




Είναι απαραίτητο να τρώμε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες αφού αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας, όμως η επιλογή υδατανθράκων που έχουν λιγοτερη άμεση επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα,βοηθά τον οργανισμό στη διαχείριση τους,
   Οι αρχές της υγιεινής διατροφής είναι οι εξής:
1. Τρώμε τακτικά γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες.
2. Τρώμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες,συμπεριλαμβανοντας φρούτα και λαχανικά       5 μερίδες ημερησίως τουλάχιστον.
3. Επιλέγουμε δημητριακά ολικής αλέσεως, αν είναι δυνατόν.
4. Περιορίζουμε τα λιπαρά
5. Καταναλωνουμε κόκκινο κρέας με μέτρο
6. Περιορίζουμε τροφές με ζάχαρη
7. Μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού
8. Φροντίζουμε η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών να μην ξεπερνά τα συνιστώμενα όρια.










Αν το περιττό βάρος είναι συγκεντρωμένο γύρω από τη μέση σας αντί για τους γοφούς σας,υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. 
Κυρίως στις γυναίκες όλα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται ορισμένες μέρες του κύκλου τους.
Τα πλέον προφανή αίτια για την υπεργλυκαιμία είναι η αύξηση της κατανάλωσης φαγητού και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Κατά την περίοδο ανάρρωσης μετά από ένα υπογλυκαιμικο επεισόδιο,τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας μπορεί να αυξήσουν πολύ λόγω της επιπλεον γλυκόζης που παράγατε και καταναλώσατε. Αν πάσχετε χρόνια από διαβήτη και είχατε συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια ,το σώμα σας μπορεί να μην σας προειδοποιεί εγκαίρως μέσω των συμπτωμάτων.
Δυο νέες μέθοδοι που μπορεί να αποτελέσουν ρεαλιστικό τρόπο βελτίωσης του ελέγχου του διαβήτη και της χορήγησης της ινσουλίνης είναι η χορήγηση εισπνεόμενης ινσουλίνης και η μεταμόσχευση στο πάγκρεας των κυττάρων που ονομάζονται νησίδια του LANGERHANS.




"ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΣ,ΝΑ ΚΟΠΙΆΖΕΙΣ,ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΊΝΕΣΑΙ"