11.27.2016

Το λίπος στην κοιλιά και οι επιπτώσεις του!

 Το ενδοκοιλιακό λίπος είναι ένα θέμα που "καίει" εμάς τους ανθρώπους διότι δεν είναι πολύ εύκολο και το αποβάλουμε,είναι επικίνδυνο και άφορα και άτομα που δεν είναι παχύσαρκα.
  Ο οργανισμός μας αποθηκεύει το λίπος κατά βάση με δυο κύριους τρόπους, έναν φανερό και έναν κρυφό. Το φανερό λίπος είναι αυτό που βλέπουμε κάτω από το δέρμα μας,και αυτό το λίπος το ονομάζουμε υποδόριο,βρίσκεται σε όλο μας το σώμα κατά κύριο λόγο είναι συσσωρευμένο στο κατώτερο σημείο του σώματος όπως στους γοφούς,στους γλουτούς και στους μηρούς, δίνει δηλαδή την εικόνα του αχλαδιού. Αυτό το λίπος μπορούμε να το ψηλαφίσουμε ,είναι μια επένδυση του σώματος μας η οποία κρύβει μια αποθηκευμένη ενέργεια μέσα του.Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αθώο αλλά δεν είναι και τόσο επικίνδυνο.
 Από την άλλη πλευρά, έχουμε το κρυφό λίπος αυτό που δεν φαίνεται και βρίσκεται στο εσωτερικό της κοιλιάς μας και πάνω στα όργανα όπως το ήπαρ(συκώτι)και το πάγκρεας, το λίπος αυτό λέγεται σπλαχνικό, όταν αυτό διογκωθεί αρχίζουν τα προβλήματα υγείας. Πρέπει να προσέχουμε λοιπόν και σε πολύ μικρή ηλικία ακόμα να τρώμε ισορροπημένα έτσι ώστε να μην αυξηθεί το ενδοκοιλιακό λίπος και υπάρξουν προβλήματα. Οι άνθρωποι που έχουν πολύ ενδοκοιλιακό λίπος το οποίο μαζεύεται στο πάνω μέρος του σώματος δίνει την εικόνα του μήλου.



Το λίπος αυτό είναι ενεργό, με αυτήν την έννοια τα κύτταρα του λιπώδους ιστού παράγουν βλαπτικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα αγγεία και όχι μόνο. Αυτές οι ουσίες διαταράσουν την ορμονική ισορροπία που σχετίζεται με την αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη, προβλήματα στα λιπίδια μας στην καλή (HDL) και στην κακή(LDL) χοληστερίνη, στα τριγλυκερίδια, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στην εμφάνιση καρκίνου. 
Έρευνα από το χαροκόπειο πανεπιστήμιο έδειξε ότι το 33% των παιδιών έχουν ενδοσπλαχνικό λίπος αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Επιπλέον 7 στους 10 άντρες είναι παχύσαρκοι ενώ 5 στις 10 γυναίκες έχουν υψηλό βάρος. Όποιος μπαίνει στην διαδικασία να χάσει κιλά το πρώτο λίπος που χάνει είναι το ενδοκοιλιακό. 
Η περίμετρος μέσης στους άντρες είναι οι εξής:
98cm/100cm/102cm/104cm/106cm
Η περίμετρος μέσης για τις γυναίκες είναι:
84cm/86cm/88cm/90cm/92cm
Το φυσιολογικό για τους άντρες είναι 102cm ενώ για τις γυναίκες είναι 88cm όσο αλλάζει το χρώμα τόσο πιο επικίνδυνο είναι και πρέπει να χάσουμε βάρος.



Το πιο σημαντικό είναι η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση για να χαθεί το λίπος. Έρευνα έχει δείξει ότι από 2000kcal που παίρνει για παράδειγμα μια γυναίκα καθημερινά οι 1000kcal πρέπει να καταναλώνονται πριν το μεσημέρι,δηλαδή ένα πλούσιο πρωινό, ελάχιστο μεσημεριανό και σχεδόν καθόλου βραδινό για να κάψουμε το λίπος 
 Οι ποσότητα πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην κάψη του λίπους.
Για παράδειγμα 3 πρωινά που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για την αποφυγή λίπους είναι.
1. ομελέτα με μανιτάρια και ψωμί ολικής αλέσεως.
2. τηγανίτες (με ασπράδι αυγού και βρωμη)συνοδεύονται με ταχίνι ή μέλι ,ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και ρόδι.
3. ψωμί ολικής αλέσεως με κοτίκι Δομοκού(τυρί με χαμηλά λιπαρά)γαλοπούλα και ένα φρούτο. 

Καφές φυσικά και επιτρέπεται.
Ο μύθος για την καύση του λίπους είναι ο συνδυασμός του νερού και του λεμονιού ,δεν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα άλλα ούτε και στην μακροζωία, δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο να χαθεί λίπος από το σώμα μας.
Τα αγαθά κόποις κτώνται,δηλαδή αν δεν προσπαθήσουμε με κόπους και κράτει από το 'λατρευτό' φαγητό, με μια σωστή διατροφή και συνεχείς σωματική άσκηση, δεν θα δούμε κανένα αποτέλεσμα στο βάρος μας.  
Γενικά πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε.
Κάποια από τα τρόφιμα ,για μια καλή και υγιείς διατροφή,  είναι τα αμύγδαλα,τα όσπρια τα οποία προκαλούν κορεσμό,η βρώμη και τα ψάρια , πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε το καθημερινό ζωικό λίπος.
Η μπύρα περιέχει ένα συστατικο τον λυκίσκο που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού του φαιού λίπους.


Τέλος η γνωστή σε όλους λιποαναρρόφηση βοηθάει να χαθεί μόνο τοπικό λίπος. Σε καμιά περίπτωση δεν δίνουμε στον οργανισμό μας φάρμακα ή βιταμίνες αδυνατίσματος διότι προκαλούν επιπτώσεις στην υγειά μας και μπορούν ακόμα να  αυξήσουν το σωματικό μας βάρος.