8.05.2016

Συμβουλές για μία διατροφή-υποστηρικτή

Κατά τη διάρκεια του γεύματος:
Χρησιμοποίησε μικρότερο πιάτο (25cm). Με την πάροδο των ετών τα πιάτα έχουν αυξηθεί σε διάμετρο και μαζί τους και η ποσότητα φαγητού που σερβίρεται!
Συνδύασε τρόφιμα με διαφορετικά χρώματα για ένα πιο ευχάριστο, στο μάτι, πιάτο.
Δώσε βάση στη μυρωδιά του φαγητού και απόλαυσέ την, πριν το καταναλώσεις.
Κατανάλωσε το φαγητό στο τραπέζι, χωρίς τηλεόραση ή υπολογιστή.
Απόφυγε να τοποθετήσεις στο τραπέζι το ταψί ή την κατσαρόλα. Μπορεί να πέσεις στην παγίδα να προσθέσεις και άλλο φαγητό στο πιάτο σου.
Συνόδευσε το γεύμα σου με σαλάτα, την οποία μπορείς να καταναλώσεις πριν από το γεύμα.


Μέσα στην ημέρα
*Χώρισε τα γεύματά σου σε 3 κυρίως και 2 ενδιάμεσα σνακ, για να μειώσεις τις ποσότητες, να αυξήσεις τον κορεσμό και να αποφύγεις το τσιμπολόγημα.
*Επέλεξε τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το βάρος σου, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής άλεσης, γάλα και γιαούρτι 1,5-2% λιπαρά, τυρί με 10% λιπαρά, ψάρι και άπαχο κρέας.
*Περιόρισε την πρόσληψη ζάχαρης.
*Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα! Επέλεξε κάποια συστηματική άσκηση ή άλλαξε καθημερινές συνήθειες, όπως η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ.



Έρευνες έχουν δείξει ότι ξεκινώντας το γεύμα με σαλάτα, χορταίνεις πιο εύκολα.
Χώρισε το πιάτο σου σε 3 μέρη. Το ½ γέμισέ το με σαλάτα, το ¼ με κάποιο πρωτεϊνούχο τρόφιμο (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, τυρί 10% λιπαρά) και το υπόλοιπο ¼ με πηγή υδατάνθρακα, οπως ρύζι, μακαρόνια, πατάτα, όσπρια, ψωμί (με προτίμηση στα μη επεξεργασμένα).
Άφηνε το πιρούνι κάτω, μετά από κάθε μπουκιά. Έτσι θα έχεις χρόνο να μασήσεις καλύτερα το φαγητό.
Αφού καταναλώσεις την ποσότητα που έχεις στο πιάτο σου, περίμενε 20’ πριν καταναλώσεις και άλλο, ώστε να καταλάβεις εάν όντως πεινάς ακόμα.