6.26.2018

Χτίζουμε υγιεινές συνήθειες!

Εκτός από τη νοστιμιά που προσφέρουν στα πιάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, ενώ περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη και προφυλάσσουν από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2



Φάτε ανοιξιάτικα σπαράγγια. Γνωστά από το 5000 π.Χ. και την Αρχαία Αίγυπτο, αποτελούσαν πάντα μια θεραπευτική και φαρμακευτική τροφή. Γεμάτα βιταμίνες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύουν από τη γήρανση

Αγκινάρα, ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά, γεμάτο με ωφέλιμες ουσίες, τόσο για το δέρμα όσο και για τον οργανισμό μας. Ιδανικές για δίαιτα, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ρίχνουν την κακή χοληστερίνη,κάνουν καλό στα οστά και βοηθούν στην πέψη και στον πονοκέφαλο!

Βάλτε κόκκινο λάχανο στις σαλάτες και τη διατροφή σας! Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, ενώ έχει αποδειχθεί πως αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Ακόμα, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση

Βάλτε περισσότερα καρότα στη διατροφή σας, καθώς εκτός από μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης, συμβάλλουν στην καλή όραση, αυξάνουν τη γονιμότητα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση

Το σπανάκι δεν είναι σούπερ τροφή μόνο για τον Ποπάϋ. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,B,C, σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Οξυγονώνει τον οργανισμό, καταπολεμά την αρθρίτιδα, ενώ αποδείχθηκε πως επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.

Μάθετε για το καλαμπόκι. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Θέλει προσοχή στην κατανάλωση καθώς στα 100 γραμμάρια καλαμποκιού, οι θερμίδες φτάνουν τις 365

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις τηγανητές πατάτες, ειδικά αν δεν είναι σπιτικές. Oι χημικές αλλαγές που υφίστανται όλα τα λάδια κατά το τηγάνισμα έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ανεπιθύμητων παραπροϊόντων, ορισμένα από τα οποία έχουν τοξική και καρκινογόνο δράση. Στα περισσότερα εστιατόρια οι πατάτες τηγανίζονται σε σπορέλαια, τα οποία δεν αλλάζονται τακτικά, ενώ είναι πλούσια σε πολυακόρεστα τριγλυκερίδια, που σε θερμοκρασία τηγανίσματος άνω των 160°C οξειδώνονται εύκολα, παράγοντας ανεπιθύμητες χημικές ενώσεις, όπως trans λιπαρούς εστέρες, trans-trans-2,4-δεκαδιενάλη, ακρυλαμίδια κλπ. Γι'αυτό προτιμάμε να τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο,το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα διάρκειας 30 λεπτών - δηλαδή τρεις τηγανιές πατάτες. Mετά, όμως, οξειδώνεται και πρέπει να αντικατασταθεί

Τα μανιτάρια θεωρούνταν από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς το ελιξίριο της αθανασίας. Αυτοί οι ιδιαίτεροι μύκητες έχουν υψηλή διατροφική αξία. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ προσφέρουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμ.). Επίσης καλό είναι να προτιμάμε το γκριλ και να αποφεύγουμε το βράσιμο και το τηγάνισμα, καθώς μειώνει τη θρεπτική τους αξία.

Τα φασόλια είναι μια από τις πιο υποτιμημένες υπερτροφές. Τα θρεπτικά τους οφέλη είναι αναρίθμητα, καθώς περιέχουν πολλές ίνες που βοηθούν τον οργανισμό να αισθάνεται πλήρης και στη διαδικασία της πέψης. Επίσης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Γυναίκες που έτρωγαν φασόλια ή όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, σε διάστημα 8 ετών είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σχέση με όσες έτρωγαν μια φορά το μήνα ή λιγότερο, αναφέρει έρευνα σε περισσότερες από 90.000 γυναίκες που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer. Είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, ενώ μπορούμε να τα βρούμε σε πολλές μορφές και να τα μαγειρέψουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους!

Μπορεί τα πικάντικα φαγητά να μην αρέσουν σε όλους γευστικά, έχουν όμως σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή μας. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη που επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και βοηθά το σώμα να κάψει θερμίδες γρηγορότερα, ενώ συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Οι πικάντικες τροφές δρουν επίσης κατά της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, ενώ αποδεδειγμένα ανεβάζουν τη διάθεση χάρη στο υψηλό επίπεδο της σεροτονίνης και των ενδορφινών.