6.26.2018

Εσύ τι ξέρεις από φρούτα?

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι η φλούδα του μήλου παρέχει προστατευτική δράση ενάντια στην απώλεια μυϊκής μάζας και την ατροφία που εμφανίζονται συχνά στην τρίτη ηλικία. Η φλούδα είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, τη μείωση της χοληστερίνης και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του φέρνει υπέροχα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, Β1 και Β2, σίδηρο, φυτικές ίνες, κάλιο, ενώ έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου

Το ρόδι αποτελεί σύμβολο της ζωής και της καλοτυχίας σε πολλές κουλτούρες και όχι τυχαία. Αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους. Η κατανάλωση ενός ροδιού μπορεί να καλύψει το 60% των αναγκών ενός ενήλικα σε Βιταμίνη Β6 και το 45% σε βιταμίνη C, ενώ είναι σημαντική πηγή καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καθώς και άλλων βιταμινών. Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης μειώνει το οξειδωτικό στρες και την υπεροξείδωση των λιπιδίων και συμβάλλει έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και της γήρανσης του δέρματος.

Ξέρατε ότι το ακτινίδιο (ή αλλιώς κίουι), προέρχεται από την Ασία και διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο; Επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες και αποτελεί το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου!

Πριν τη γυμναστική σας, φάτε μια μπανάνα, την πιο φυσική "ένεση" ενέργειας. Η μπανάνα είναι γεμάτη καλούς υδατάνθρακες,δηλαδή καύσιμα για το σώμα, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Έρευνα που έγινε, απέδειξε πως ποδηλάτες που έπιναν νερό και έτρωγαν μια μπανάνα πριν την άσκηση, ήταν 50% πιο γρήγοροι, πιο ενεργητικοί και συγκεντρωμένοι από αυτούς που έπιναν μόνο νερό.

Το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας! Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο. Προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ συμβάλλει στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ροδακινιά, είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά.

Τα αγαπημένα μας δροσιστικά σταφύλια, είναι από τα πιο θρεπτικά καλοκαιρινά φρούτα. Είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθρακών που περιέχουν, ενώ έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση, χάρη στις αντιοξειδωτικές τουw ουσίες. Και επειδή πολλοί τα κατηγορούν ότι παχαίνουν, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι 15-20 ρώγες σταφύλι δίνουν 12,3 γρ. σάκχαρα και 70 θερμίδες- όσο δηλαδή ένα μικρό πορτοκάλι.

Η παπάγια δεν κάνει μόνο για κοκτέιλ. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, βοηθάει το δέρμα και την αντιμετώπιση της ακμής, ενώ έχει αποδειχθεί πως καταπολεμάει την πρόωρη γήρανση. Τέλος, βοηθάει τις εγκύους με τις πρωινές ναυτίες και ζαλάδες.

Είναι από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα και όχι άδικα. Το πεπόνι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνες Α και C, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, ενώ στην Κίνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας! Πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μόλις κοπεί, για να μη χαθεί η βιταμίνη C που περιέχει.


Τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά σύκα, εκτός από νόστιμα είναι και πολύ θρεπτικά. Αποτελούν πλούσια πηγή ασβεστίου και ινών και περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και κάλιο. Επίσης, προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις!

Η αγαπημένη μας φράουλα, με το χαρακτηριστικό της άρωμα έχει πολλά διατροφολογικά πλεονεκτήματα. Περιέχει αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που εμποδίζουν την αύξηση της κακής χοληστερίνης, ενισχύει τη μνήμη και το ανοσοποιητικό, ενώ η βιταμίνη C που περιέχει προσφέρει αντιγηραντικές ιδιότητες και διατηρεί το δέρμα καθαρό και χωρίς ρυτίδες!

Τα κεράσια εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, είναι και πολύ θρεπτικά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη. Βοηθούν την πέψη, αποτοξινώνουν το συκώτι, ενώ έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Όλα αυτά, ενώ τα γλυκά κεράσια παρέχουν περίπου 77 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Αυτό το φρούτο προέρχεται από την Τζαμάικα και φημίζεται για τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες αλλά και τη ξινή του γεύση. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους και χοληστερίνης, ενώ υπάρχουν πολλές δίαιτες αφιερωμένες αποκλειστικά σε αυτό! 

Ξέρατε ότι το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη, ενώ είναι η καλύτερη πηγή κιτρουλίνης, η οποία βοηθάει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ροής του αίματος και της καρδιάς;