4.09.2017

Η Κυριακή του Πάσχα και τι κρέας καταναλώνουμε.

     Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι είμαστε ένας κρεατοφάγος λαός,παρ'ότι τα τελευταια χρόνια φαίνεται ότι η κατανάλωση κρέατος αρχίζει να μειώνετε για ηθικούς,για οικονομικούς άλλα και για λόγους υγείας. Η παγκόσμια τάση αποτρέπει πολλούς ανθρώπους να καταναλώνουν ειδικά κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες. Το κρέας παραμένει στην καθημερινή κουλτούρα των Ελλήνων και δεν το τρώνε μόνο κάθε Πάσχα και όταν έχουμε γιορτές.
  Από το μοσχαρίσιο κρέας μπορούμε να επιλέξουμε κομμάτια από το μηρό , το πιο άπαχο κομμάτι είναι το κιλότο και το στρογγυλό. Η μπριζόλα η μοσχαρίσια αποδίδει περίπου 370kcals και 32gr λίπος ,αν επιλέξουμε το φιλέτο πέφτουμε στις μισές kcals και στο 1/4 λίπος, το βασικό μειονέκτημα του μοσχαρίσιου φιλέτου και του κρέατος είναι ότι έχει ενδομυϊκό λίπος ένας καλός τρόπος για να αποβάλει το λίπος του είναι να το μαγειρέψουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα χωρίς βέβαια κάποια πρόσθετα λιπαρά όπως λάδι ,μαργαρίνες κ.α. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα πλεονέκτημα για το μοσχαρίσιο κρέας το οποίο είναι η υψηλή συγκέντρωση και βασική πηγή σιδήρου που έχει,το οποίο είναι κατάλληλο για τα άτομα που έχουν σιδηροπενική αναιμία.

Αποτέλεσμα εικόνας για μοσχαρισιο κρεας τρανς

       Το χοιρινό κρέας σε αντίθεση με το μοσχάρι έχει μόνο εξωτερικό λίπος και όχι ενδομυϊκό ,κατά σειρά το άπαχο κομμάτι είναι το μηρό,το μπούτι, η μπριζόλα του και η σπάλα τα πιο λιπαρά κομμάτια είναι η πανσετα και ο λαιμός. Το πλεονέκτημα είναι ότι το ορατό λίπος όταν αφαιρεθεί μειώνετε περίπου στα 2/3 τόσο το λίπος του όσο και η χοληστερόλη που έχει,άρα σε άτομα που θέλουν να διαχειριστουν το βάρος τους ή αντιμετωπιζουν καρδιαγγειακα προβλήματα ενδείκνυται και συστήνεται από τους διαιτολόγους.

Αποτέλεσμα εικόνας για χοιρινο κρεας μερη


   Το αρνί είναι το πιο παχυντικό σε σχέση με το κατσίκι. Τα αρνίσια τα παϊδάκια είναι περίπου στις 500kcals πολύ περισσότερο από το αρνίσιο μπούτι ,αφαιρώντας την πέτσα και από το αρνί και από το κατσίκι ωστόσο παρατηρούμε ότι μειώνεται αισθητά η διάφορα του σε λιπαρά και η χοληστερόλη κατά 60% .Λιγότερο λιπαρά σε αρνιά και κατσίκια είναι αυτά που έχουν περάσει το 1 έπος που έχουν αποβάλει το λίπος ,έχουν σωστή ανάπτυξη και έχουν περισσότερο κρέας,ψαχνό ή ακόμα και μεγαλύτερα 2-3 ετών όπως είναι το πρόβατο και η γίδα.


Αποτέλεσμα εικόνας για αρνι

  Σύμφωνα με έρευνες ο πιο αγαπημένος τρόπος ψησίματος του κρέατος είναι στα κάρβουνα , όμως αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο διότι αυτός ο τρόπος είναι καρκινογενής.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για κρεας στα καρβουνα

    Ο χρόνος ψησίματος του κρέατος θα πρέπει να είναι αργός έτσι ώστε να ψηθεί από όλα τα σημεία άλλα και στο εσωτερικό του και η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι χαμηλή για να μην καταστραφούν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες Β.
    Το 1997 λόγω της νόσους των τρελών αγελάδων η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια οδηγία και απαγόρευσε τα εντόσθια των βοδιών,εμείς όμως στην Ελλάδα ζητήσαμε την εξαίρεση μας για να χρησιμοποιούμε ερίφια κάτω των 12 μηνών δηλαδή του γάλακτος που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα για κατανάλωση. Μπορούμε να φάμε όλα τα εντόσθια εκτός της σπλήνας ,η οποία έχει απαγορευτεί. Η συκωταριά αποτελείται από το πνευμόνι,το συκώτι, το νεφρό και την καρδιά. Το συκώτι κοιτάμε πάντα να έχει σκούρο χρώμα ,το πνευμόνι να είναι ροδοκόκκινο ,επίσης η μυρωδιά να είναι καλή, τα έντερα να είναι καθαρά ,φρέσκα να μην έχουν πάρει μυρωδιά καλά θα είναι όταν τα αγοράζουμε να τα πλένουμε κατευθείαν.

Αποτέλεσμα εικόνας για συκωταριά

   Όσοι έχουν ουρικό οξύ , καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο,υπέρταση,παχυσαρκία με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο το κρέας και ειδικά το κόκκινο κρέας .
Η σύσταση του κόκκινου κρέατος ενήλικου ζώου, χωρίς ορατό λίπος, είναι:
- 75% νερό- 19% πρωτείνη- 2.5% ενδομυικό λίπος- 1.2% υδατάνθρακες υπό τη μορφή γλυκογόνου- Μικρές ποσότητες αμινοξέων και μεταλλικών αλάτων.

Οι βλαβερές επιπτώσεις του κρέατος είναι περισσότερες στα επεξεργασμένα κρεατοσκευάσματα γιατί περέχουν συνήθως περισσότερο αλάτι και ζωικό λίπος αλλά και γιατί περιέχουν συνήθως και νιτρώδεις ενώσεις που μπορεί να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες.


Αποτέλεσμα εικόνας για κρεας και υγεια