7.31.2016

Ποια είναι η σημασία της ενυδάτωσης στις καλοκαιρινές διακοπές;

Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος και γι’ αυτό, απαραίτητο μακροθρεπτικό στοιχείο της διατροφής. Το καλοκαίρι οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό και υγρά είναι μεγάλες, λόγω των αυξημένων απωλειών κυρίως από τον ιδρώτα. Σε περιπτώσεις ήπιας έως και σοβαρής αφυδάτωσης υπάρχουν επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές μπορεί να είναι από πονοκέφαλος, αδιαθεσία, μειωμένη σωματική απόδοση, μέχρι και ανάγκη νοσηλείας, γιατί η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να αποβεί μοιραία για τον οργανισμό από τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές που πιθανόν να δημιουργήσει. Η δίψα δεν είναι πάντα καθοριστικός παράγοντας για να πιείτε νερό, γιατί το αίσθημά της δημιουργείται, όταν είστε ήδη σε κάποιο βαθμό αφυδατωμένοι.

 "Για να μάθετε πόσο καλά ενυδατωμένοι είστε, παρατηρήστε την απόχρωση των ούρων: όσο πιο ανοιχτόχρωμη και διαυγής τόσο πιο καλά ενυδατωμένοι."


   Συμβουλές για την αύξηση της πρόσληψης υγρών:
 1. Πιείτε ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάτε το πρωί, μιας και ο οργανισμός δεν έχει προσλάβει υγρά για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
2. Καταναλώνετε υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι λίγες φορές μεγάλες ποσότητες.
3. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, κατά προτίμηση δροσερό.
4. Όσοι πάσχετε από αλλεργίες και όσοι παίρνετε φάρμακα, πρέπει να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού, γιατί το χρειάζονται το συκώτι και τα νεφρά σας.
 5. Η κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών και γλυκών ροφημάτων, σας δίνει αρκετή ζάχαρη, άρα «κενές» θερμίδες οπότε δεν αποτελούν την καλύτερη μέθοδο ενυδάτωσης.